Újabb nagy kínai valutaleértékelés jöhet

jüan yuan dollár USD
This picture taken on September 24, 2013 shows US dollar notes being counted next to stacks of 100 yuan (RMB) bank notes at a bank in Huaibei, in eastern China's Anhui province. With deals from London to Singapore, China is seeking a greater role for its yuan currency in global markets to challenge the hegemony of the almighty dollar. CHINA OUT AFP PHOTO / AFP / STR
Vágólapra másolva!
Jövőre akár 10 százalékkal is leértékelheti Kína a jüan árfolyamát a dollárhoz képest – hangsúlyozzák a Bank of America Merrill Lynch elemzői. Véleményük szerint a kínai jegybank augusztusi leértékelése csak egy kisebb lépés volt ennek irányába.
Vágólapra másolva!

Komoly spekulációk indultak be a jüan leértékelésével kapcsolatban idén, miután a kínai jegybank augusztusban 1,85 százalékkal 6,2298-ra csökkentette a dollárral szembeni középponti árfolyamot, vagyis leértékelte a fizetőeszközt. Noha számos elemző úgy vélte, hogy a leértékeléssel kapcsolatos közbeszéd valójában a helyzet túlreagálása, a jüan eddig 3 százalékot esett idén a dollárral szemben.

Az érdekházasság és a válás

Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint azonban szó sincs túlreagálásról. Mi több, a jövő évre kiadott előrejelzésükben úgy látják,

további jelentős tere van a jüan leértékelődésének, ami akár 10 százalékos gyengülést is jelenthet a dollárral szemben

– írja a Business Insider.

Kína a rugalmatlan árfolyamrendszerének köszönhetően, másoknál sokkal jelentősebben importálja az amerikai jegybank monetáris politikájának hatásait – írja elemzésében a bank. Ennek eredményeként a világ második legnagyobb gazdasága a McKinsey becslése szerint 2007 óta megnégyszerezte az adósságát, és a GDP-hez viszonyított adósságszintje már magasabb, mint az Egyesült Államoké. A kérdés tehát az, hogy a dollárhoz félig kötött jüanárfolyam és Kína egyre nyitottabb tőkemérlege mellett az ázsiai óriás hogyan éli majd meg a magasabb amerikai kamatokat és az erősebb dollárt.

A Bank of America elemzői igencsak szkeptikusak, és úgy látják, a dollár-jüan érdekházasság, amely az egyik legfontosabb eleme volt a globális növekedésnek az elmúlt 15 év jobb időszakaiban, váláshoz közeledik. Az augusztusi leértékelése pedig az ehhez vezető út egyik lépése volt – teszik hozzá.

Útelágazáshoz ért a dollár-jüan kapcsolata? Forrás: AFP/Str

Történelmi jelentőség

Véleményük szerint a jüan 2016-ban mintegy 10 százalékot gyengülhet a zöldhasúval szemben, ami alapjaiban befolyásolhatja a kamat- és devizapiacot.

Ha ez megvalósul, akkor 1994 óta nem látott leértékelődés következhet be, amire akár az amerikaiak is élesen reagálhatnak.

Amikor Kína az 1980-as években fokozatosan megnyitotta a gazdaságát, masszív jüan leértékelés indult be a dollárral szemben az export versenyképességének növelése érdekében. Ez azt jelentette, hogy míg 1980-ban 1 dollár 1,50 jüant ért, addig 1994-re már 8,62-t. Végül Kína 8,27-es árfolyamon rögzítette a jüant a dollárhoz, ami ki is tartott egészen 2005-ig, amikor feloldották a kötöttséget.

A dollár/jüan árfolyamának alakulása 1980 óta Forrás: Wikipedia, Gnuplot, Federal Reserve

A 2005-ös „válás” óta sajátos kapcsolat van a két deviza között, de az jól látszik, hogy a jüan masszív erősödésbe kezdett. A 2010-es év közepe óta 6,5 százalékot, míg 2005 óta egészen 22,8 százalékot izmosodott.

Külön izgalmas lesz, hogy amennyiben valóban bekövetkezik egy komolyabb jüan zuhanás, az miként hat majd az amerikai politikára a választási évben. Az USA ipara (és kiemelten az ipari lobbi) számára ugyanis komoly kellemetlenséget okozhat az olcsó kínai export. Mindebből pedig az következik, hogy ha bejön a Bank of America jóslata, akkor a jüan lehet a 2016-os év egyik piaci és politikai főszereplője.