Hatalmas bajok lehetnek a mélyben

Nobel prize-winning US economist Joseph Stiglitz gestures as speaks during an interview in Paris on August 31, 2015. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT / AFP / ERIC PIERMONT
Vágólapra másolva!
Amikor Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke 2012-ben megfogatta, hogy mindent megtesz a valutaövezet jövőjéért, ami csak szükséges, mindössze egy bizalmi trükköt vetett be – állítja Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász. Meglátása szerint Draghi ezzel csak az eurózóna hibásan megtervezett rendszerét igyekezett palástolni.
Vágólapra másolva!

Súlyos következményei lesznek az euróövezet hibás szerkezetének, amely nem teszi lehetővé a javításokat – idézi a Bloomberg Stiglitzet. A közgazdász kiemelte, ennek következtében újabb euróválságra lehet számítani. Ugyanis

bár Draghi akkori szavai megmentették az eurózónát, az csak egy „bizalmi trükk” volt

– tette hozzá.

Noha az Európai Központi Bank (EKB) elnökének három évvel ezelőtti szavai pozitív fordulópontot jelentettek a régió válságában, Stiglitz szerint mindössze arra voltak jók, hogy eltereljék a piac figyelmét egy hiányos rendszerről.

Amennyiben újra nyomás alá kerüt az eurózóna, akkor fog csak igazán kiderülni, hogy semmi konkrétum nics a kijelentések mögött – tette hozzá Stiglitz. Megjegyezte, valódi kockázata van egy újabb euróválságnak, amelyen a régió csupán csak egy hosszú gazdasági stagnálás hatalmas költségén keresztül tud majd átvergődni.