Oszkó Péter négy angyallal váltaná meg a világot

Power Angels Oszkó Péter bejelentés
Vágólapra másolva!
Oszkó Péter, az OXO Csoport alapítója és vezetője, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere régóta tevékenykedik a magyar startupok körül. Most Power Angels néven hozott létre angyalbefektetői társaságot négy kollégájával. Milyen projektekbe fektetnek pénzt, és mit várnak cserébe? Az ágazat a lényeg vagy a jó csapat? A hazai startuptrendek mellett ezekről a kérdésekről beszéltek a csütörtöki bejelentésen.
Vágólapra másolva!

Oszkó Péter, az OXO Csoport alapítója és vezetője, Balogh Péter és Késmárki László, az NNG korábbi alapítói, Domonkos András, a Lombard Csoport alapítója és Polgár András, a ValDeal Innovációs Zrt. alapító tulajdonosa közös angyalbefektetői társaságot hoztak létre Power Angels néven. A cég a tervek szerint a Közép-Kelet Európa korai fázisban lévő induló vállalkozásaira specializálódik.

Az öt befektető összefog a magyar startup-ökoszizstéma fejlesztéséért Forrás: Gyarmati Aliz

Díszes tárgyalóktól a garázsok felé

Oszkó Péter azért vette a márványkövekkel kirakott tárgyalók felől a garázsok felé az irányt, mert ott szeretne lenni, ahol történések vannak. Szerinte a mai gazdaságban a startupvilágban történnek nagy dolgok. Bár a magyar ökoszisztéma elmaradottabb az Amerikai Egyesült Államokbelinél, ötletek és tehetség terén nem állunk rosszul. A nyugati országokban korábban kezdődött a startupok felfutása, és a fejlődés tempója is más.

A startupok világában épp az a lényeg, hogy hálózatokról beszélünk. Már most vannak kiváló eredmények magyar oldalról, több listán jól szerepelünk. Ami a leginkább hiányzik nálunk, az a befektetői tudás és környezet” – mondta az új társaság egyik alapítójaként.

Egyedül nem lehet megváltani a világot

Az öt magyar üzletember célja egy olyan angyalkör létrehozása, amely rengeteg befektetői tapasztalatot fog össze. „A modell egyszerű:

beletesszük a saját pénzünket, és reméljük, hogy exit lesz belőle”

– jellemezték tömören az üzleti modellt. Új tagokat is várnak maguk mellé, nemcsak hazai, hanem nemzetközi angyalokat is szívesen látnak soraikban. Utóbbiakat egyáltalán nem konkurenciának tekintik. Oszkó a kooperáció hiányát tartja a magyar szcéna egyik legnagyobb hiányosságának, mind befektetői szinten, mind a stratupok szintjén. Mindenki egyedül akarja megváltani a világot, és nem hajlandó közösködni.

Oszkó Péter ott szeret lenni, ahol gazdasági szempontból nagy dolgok történnek Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az infokommunikációban van lehetőség

Eddig tíz befektetési célpontot hallgattak meg, és még legalább ennyi van hátra. Sokszínű a paletta, mindenféle iparágból válogatnak: van köztük dizájn, utazás, közlekedés és kutatásfejlesztés területével foglalkozó csapat. „Nem a megcélzott iparág a kérdés, hanem az, hogy

Ilyen szempontból nagyon jó a felhozatal” – véli Késmárki László, az NNG társalapítója.

Mégis leginkább az infokommunikációs és távközlési (ICT) ágazatban látnak most lehetőséget. Ma már egy techstartup nagyobb üzletet csinálhat egy 1 év alatt, mint a legnagyobb telekommunikációs vállalat 10 év alatt. A magyar GDP 12 százalékát az ICT-szektor vállalatai adják, 100 ezer alkalmazottal.

A cél legalább 10 olyan startup felépítése, amely együttesen 10 ezer főt foglalkoztat majd a jövőben

- véli Balogh Péter, az NNG másik alapítója. Balogh ezenkívül a korrupciómentes működést emelte ki mint fontos szempontot. „Ezért is nehéz magyar vállalatként kitűnni a nemzetközi piacon: magas a korrupció és torz a piac, így pedig nem lehet egy cég globálisan versenyképes.

Ezt a játékot csak tisztán lehet játszani” – tette hozzá.

Jobb lesz a Jeremie-programnál?

Az újonnan alapított társaságot nem szánják a Jeremie-program konkurenciájána - hangsúlyozta Oszkó Péter. Ettől függetlenül kifejtette, hogy mit tartott a konstrukció hiányosságainak. A Jeremie-programnál az alap 70 százalékát ez Európai Unió adja, 30 százalék pedig saját tőke. Szigorú szabályok vannak, és szigorú határidők mellett kell jelentős összegeket kihelyezni. E mellett a feltételrendszer mellett nem lehet sikeres startup-befektetéseket csinálni, épp ezért sok Jeremie-alap inkább magánbefektetésként működött.


„Az EU-s forrású befektetési pénzek nyilvánvalóan segítettek beindítani a hazai ökoszisztémát, de tartósan nem optimálisak egy érett, felelős, a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódni képes piac működtetésére. Fontos, hogy most már mielőbb megjelenjen, illetve bővüljön is a ténylegesen piaci alapon gondolkodó és tevékenykedő, színtiszta üzleti logikát követő, „következő generációs" befektetői kör, akinek a működését nem korlátozzák statisztikai elvárások" – tette hozzá.

Egy jó csapat is elég lehet

Fontos szempont a startupoknál a csapat összetétele: hány főből áll, és ők milyen szakemberek.

70 százalékban a csapaton áll vagy bukik a siker

- állítja Kérmárki. Ha egy ötlet nem úgy működik, ahogy elvárták, egy jó csapat mindig tudja fejleszteni. Ha azonban nincs meg a csapatban az egyensúly, a megfelelő tudás, akkor még a legjobb ötletet is nehéz sikerre vinni.

A startupok fejlettségi szintjét tekintve is változatos a paletta. Az öt angyalbefektető tárgyal nagyon korai fázisban lévő startuppal is, amely frissen indított kampányt az egyik közösségi finanszírozási oldalon, de van olyan csapat is a körben, amelyik már egy Jeremie-befektetésen is túl van.

A jó csapaton több múlhat, mint az ötleten Forrás: Thinkstock

Nagy cégeket fognak építeni

"Azok jöjjenek hozzánk, akik nagy céget szeretnének építeni.

Azzal van dolgunk, akik így akarnak értéket és jövedelmet előállítani. Formális hozamelvárás van, és olyanokat választunk, akik ezt várhatóan ki is termelik” - mondta Oszkó.

A közös angyaltőke-befektetői társaságot 250 millió forintos jegyzett tőkével indították el. Egyelőre CEE Angels Zrt. néven indult, de a jövőben hivatalosan is a Power Angels néven szeretnék működtetni. A célszámokat illetően annyit tudni, hogy 30-40 darabos portfoliót szeretnének létrehozni, és belátható időn belül milliárd fölé emelni a tőkét.