Galla Miklós levetíti a festményeit

Galla Miklós, GM 49, interjú
Vágólapra másolva!
Újabb állomásához érkezett a Müpa összművészeti sorozata, a Bábel-est. December 3-án a groteszk áll majd az est és a művészek fókuszában. A zenészeket a Tudósok és a Zuboly képviseli, a táncot a Radioballet duója hozza el, az irodalmi szcénából pedig Garaczi László lesz vendégük. Az est házigazdája pedig az abszurd humor hazai nagykövete, Galla Miklós, aki még a festményeit is levetíti. Ne ijedjenek meg, nem mind a háromszázat.
Vágólapra másolva!
Galla Miklós, az este házigazdája Fotó: Origo

A Bábel estek célja egy olyan egyszeri és megismételhetetlen színpadi szituációt teremteni, ahol a teljesen eltérő területről érkező, ámde egymással rokon szellemiségű művészek találkozhatnak egymással, létrehozva egy izgalmas, provokatív és újszerű kontextust.

A néző első kézből lehet tanúja a produkció születésének, hiszen az est témájához kötődő vendégek egymás művészetére reflektálva

itt és most alkotják meg a darabot.

Marton László, az est szerkesztője olyan művészeket invitált meg, akik külön-külön is feszegetik saját területük határait, újraértelmezve a megcsontosodott hagyományokat valami olyat hoznak létre, amit nem lehet műfaji korlátok közé szorítani. December 3-án talán az eddigi legszínesebb, legeklektikusabb társaság gyűlik össze a Fesztivál Színház színpadán.

Máriás Béla, a Tudósok zenekar frontembere Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A Máriás Béla (dr.Máriás) alapította Tudósok Együttes zenéjét nehéz lenne egy kategóriába sorolni - kelet-európai beütésű zenéjük art rock, jazz-punk, underground és funky elemekkel gazdagított. Az est másik zenei szereplője a Zuboly. Ágoston Béla zenekara népzenei alapokból indulva, az általuk csak „broken ethno”-ként aposztrofált stílus egy igazi posztmodern zenei világot teremtett.

Garaczi László az irodalom minden területén megtalálja a helyét. Írt regényt, novellát, drámát, verset, sőt, még filmforgatókönyvet is. Ironikus, az abszurdra és a groteszkre hangolt írásmódja tökéletesen illeszkedik az est tematikájába.

A Radioballet két táncművésze, Egyed Bea és Újvári Milán ahhoz a fiatal táncos-generációhoz tartozik,

akiknek a műfaji határok feszegetése és átlépése szinte alapvetés.

Az estnek keresve sem találhatnánk kézenfekvőbb moderátort, mint a magyar humor és az abszurd színház megkerülhetetlen alakját, Galla Miklóst. A L’art pour l’art társulat egykori tagja garancia rá, hogy senki sem fog unatkozni.