Közép- és Kelet-Európa élvonalában a magyar kreatív újítók

innováció
Debrecen, 2014. november 10. Google Glass a Pannon Szoftver Kft. debreceni telephelyén 2014. november 11-én. Az IT-vállalkozás a Google okosszemüvegére optimalizált logisztikai és kereskedelmi alkalmazásokat fejleszt. A cég elsősorban olyan termékkód-azonosításra használható fejlesztéseken dolgozik, amelyek jól illeszkednek az online vásárlási szokásokhoz, valamint a gyorsabbá teszik a logisztikai folyamatokat, és idővel kiválthatják a klasszikus vonalkód olvasó rendszereket. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Idén nyolc magyar újító szerepel a közép- és kelet-európai régió innovátorait felvonultató New Europe 100-as listán. A Financial Timesszal, a Google-lal, a Visegrádi Alappal és más jelentős régióbeli intézményekkel közösen állította össze a Res Publica a régió fejlődésében vezető szerepet betöltő száz személyiség listáját.
Vágólapra másolva!

A New Europe 100 lista célja, hogy elismerje és szélesebb körben is bemutassa a kreatív, innovatív ötleteket, amelyek pozitív hatással vannak a gazdaságra, a tudományra, a kultúrára, valamint a helyi közösségekre. A listán szereplő ötletek gazdái

olyan kezdeményezések mozgatórugói, amelyek globális szinten is képesek hatást gyakorolni és inspirálni másokat.

Kerekesszékben ülve is vezethető jármű, gyorsabb és olcsóbb vizsgálatok az ebola szűrésére, mentőexpedíciókon bevethető drónok és sok más haladó kezdeményezés életre hívói kaptak elismerést. A listán szereplők átlagéletkora 36 év.

Magyarország nyolc fővel került fel a listára,

köztük van Kerülő Balázs, a forradalmi Flike egyszemélyes elektromos drónmotort fejlesztő vállalkozás alapítója és Koleszár Szilvia, a fiatal lányoknak és nőknek használható, gyakorlati technológiai tudást nyújtó Skool nevű független szervezet vezetője.

A listán szereplő magyarok

A régió országai a New Europe 100-as listán:

1. Lengyelország – 27 fő
2. Szlovákia – 12 fő
3. Csehország – 10 fő
4. Románia – 9 fő
5. Magyarország – 8 fő
6. Bulgária – 7 fő
7. Észtország – 7 fő
8. Ukrajna – 4 fő
9. Horvátország – 4 fő
10. Lettország – 3 fő
11. Litvánia – 2 fő
12. Fehéroroszország – 2 fő
13. Szlovénia – 2 fő
14. Bosznia–Hercegovina – 2 fő
15. Szerbia – 1 fő

A listán szereplő személyek többsége vállalkozó (50 százalék), de számos aktivista és politikus (32 százalék) is képviselteti magát. A díjazott innovátorokat a szervezők a nyilvános jelölések és a jelölő partnerek ajánlásai nyomán választották ki a következő kategóriákban: üzleti élet, tudomány, média és kultúra, társadalom és politika. A témáról bővebben itt olvashat.