Öt lecke cégvezetőknek a jediktől

Yoda
Vágólapra másolva!
Mások hibáiból és pozitív példáiból sokat lehet tanulni, még akkor is, ha ezek a személyek a fantázia szüleményei. A Forbes összegyűjtött néhány Star Wars bölcsességet, amit érdemes minden cégvezetőnek megtanulnia a jediktől. Szóval győzzön le a flottájával minden akadályt, és ne a sötét oldal erőivel uralkodjon a beosztottakon.
Vágólapra másolva!

Engedje el a félelmeit

„Fejleszteni magad annyi, mint legyőzni a félelmeidet" – tanítja Yoda mester. Az egyik legnagyobb erő, ami a döntéshozatal mögött munkálkodik, hogy félünk a veszteségektől. Tanulmányok támasztják alá, hogy

a potenciális veszteségtől félve inkább nem veszítünk tíz dollárt, pedig azonos eséllyel nyerhetnénk is ugyanennyit.

Szóval engedjük el a félelmeket, és merjünk kockáztatni a nagyobb nyereségért.

Minden feladatnál a sikerre koncentráljon

Egy klasszikus idézet Yodától:

Természetesen nem lehet mindig nyerni, de a magabiztos hozzáállással megtérül. Scott Kaufman pszichológust kérdezte a Forbes, a szakember szerint a sikerben bízva mindenki jobban teljesít, mintha úgy látna hozzá egy feladathoz, hogy az kudarcra van ítélve.

A jelennel foglalkozzon

Az ifjú padawan is megkapta a leckét: „Ne az aggodalmaiddal foglalkozz Obi-Wan. Koncentrálj az ittre és a mostra." A napi munka során is érdemes ezt szem előtt tartani.

Forrás:giphy.com

Annyira egyszerűen el tud kalandozni a figyelmünk a feladatok között, és ehhez elegendő egy e-mail, egy telefon, vagy néhány perc a közösségi médián. Ezek nem csak megakadályozzák a koncentrációt, de a végtelenségig képesek elnyújtani a feladatra szánt időt.

Ne befolyásolják az érzelmei a döntését

Az érzelmek képesek elhomályosítani az értékítéletet. Éppen ezért fontos, hogy hideg fejjel, racionálisan mérlegelve és a rendelkezésünkre álló adatokra támaszkodva hozzunk döntéseket.

Bízzon az ösztöneiben

Természetesen néha az adatok sem elegendőek a döntéshez. Egy új csapatnál, vagy vállalkozásnál nincs semmilyen tapasztalat, amire egyértelműen támaszkodni lehet. Ilyenkor fogadjuk meg a tanácsot, amit Obi-Wan adott Luke-nak: Engedd el a tudatos éned, és hallgass az ösztöneidre.