Egyre több cég várja a fogyatékkal élőket

Vágólapra másolva!
Évről-évre egyre több fogyatékosság-barát munkahely létesül hazánkban. Csak idén tavasszal 26 szervezet nyerte el a Fogyatékosság-barát Munkahely címet. Velük együtt összesen 50 magyarországi szervezet büszkélkedhet az elismeréssel. Ezt 2010 óta évente adja át a Salva Vita Alapítvány.
Vágólapra másolva!

Vég Katalin, az alapítvány ügyvezetője biztató trendről számolt be: míg az első években intenzíven kellett toborozni a fogyatékosság-barát cégeket, mostanra egyre többen jelentkeznek a pályázatra. Ráadásul

amelyik cég egyszer pályázott, az szinte kivétel nélkül megújítja a címet,

amire kétévenként van lehetőségük. „A program pozitív hatása tehát hosszútávon is érvényesül” – mondta.

A díj értékét az adja, hogy nem terveket jutalmaz,

hanem már megvalósított fejlesztést - vagyis ahhoz, hogy egy vállalat elnyerje, fel kell mutatnia, hogyan integrálja a megváltozott munkaképességűeket a napi ügyitelbe. Ezzel kétéves fejlesztésre is kötelezettséget vállalnak. A tapasztalat azt mutatja, sok fogyatékkal élő munkavállaló kifejezetten azért jelentkezik egy-egy vállalathoz, mert bízik abban, hogy a logót használó cég szívesen fogadja jelentkezését. Így ezek a cégek nagyobb létszámú jelentkezőből válogathatnak a felvételi folyamat során.

Hatalmas a szakadék

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a legnagyobb a különbség a fogyatékkal és a nem fogyatékkal élő emberek között az Unióban. Hazánkban erősen alulreprezentáltak a fogyatékkal élő emberek a munkaerőpiacon: 2011-ben foglalkoztatási arányuk 18,1 százalék, munkanélküliségi rátájuk 24,9 százalék volt. Ugyanezek az arányok az említett időszakban 60,9 százalék és 10,2 százalék a változatlan munkaképességű emberek esetében.

Idén összesen 29 díjazott lesz, közülük 14 az új pályázó. Először jutalmazzák majd különdíjjal is azokat a címüket megújító szervezeteket, akik az egyes területeken kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány közösen adják át.