Lazuló milliomosok

Elon Musk, a kreatív milliárdos
Vágólapra másolva!
Ki a teljes kikapcsolásra, ki a folytonosságra esküszik. A világ legmódosabb üzletemberei vagy városi legendának tartják a pihenést, vagy elbarikádozzák magukat a munkától és mindentől, ami ahhoz köthető, ha kitör a péntek este, és hétfő reggelig hallani sem akarnak biznicről. Ha jót akarunk magunknak, mindkét csoporttól tanulunk: a lényeg az egyensúly. Így csinálják ők.
Vágólapra másolva!

A családapa

Övé a Tesla, a SpaceX, egy lenyűgöző, több milliárd dolláros vagyon és öt gyerek. Elon Musk jószerivel csak a hétvégén tud együtt lenni a családjával, és még azt sem állítja, hogy olyankor kizár mindenki mást. A minőségi időt még minőségibb apró szeletekre osztja fel, és ha a fiai épp nem igénylik figyelme száz százalékát, bizony megnézi az emailjeit. Azt mondja, az igazán fontos, közvetlen beszélgetéseket leszámítva meg tudja oldani, hogy velük van és dolgozik egyszerre.

Elon Musk, a kreatív milliárdos Forrás: OnInnovation/Flickr

Az aktív

Bobbi Brown, aki menő sminkesből lett még menőbb vállalkozó, akkor is 6:30-kor kel, amikor nem szépségbirodalmával foglalkozik. Szombat reggel frissen facsart zöldséglé és egy kávé mellett néz át két New York-i napilapot, emaileket olvas és vet egy pillantást a saját online magazinjára is, a Yahoo Beautyra, amelynek főszerkesztője. Vasárnap azonban ráérős sétára indul Brooklynban a férjével és a gyerekeivel. Minden belefér, amire kedvük szottyan, kései reggeli vagy korai ebéd, vásárolgatás, végül vacsora a tágabb családdal.

A lazulós

Húsz évvel ezelőtt Bill Gatest ki sem lehetett volna vontatni az irodájából, a hétvégén sem. Ma már sokkal kevésbé szigorú önmagával, és kifejezetten a régimódi időtöltésekben leli örömét. Az olvasás iránti szenvedélyére külön alrovatot szentel a blogjában – ami szinte jótékonyság, hiszen tömegek veszik a kezükbe az ott ajánlott köteteket –, de arra sem sajnálja az időt, hogy csak úgy elnézze a lányát, amint lovagol. Úgy véli, munkamániájához rengeteg energia és jelentős naivitás kellett, ma már nem csak szelídebb, de bölcsebb is.

Az alapívtányaikon keresztül Bill és Melinda Gates élen járnak a jótékonykodásban Forrás: AFP/Scott Olson

A nagyasszony

Arianna Huffingtonnak például nem okoz lelki vívódást, dolgozzon-e a hétvégén. Szemrebbenés nélkül megosztja a gondolatait a kollégákkal akár szombaton 23 órakor is. De határozottan leszögezi és el is mondja valamennyiüknek: választ azért nem vár. A hétvégi emailezés lényege, hogy a saját to-do listájáról kipipálhassa a teendőket.

Arianna Huffingtonnál kevés befolyásosabb személyt találunk a médiában Forrás: AFP

A puritán

Mark Cuban éberen vigyáz, hogy elkerülje a rongyrázást, sokszor elmondta már, mennyire fontos neki a normális élet, különösen azért, hogy el ne kényeztesse két lányát és a fiát. A hétvégi reggeleken bébiszitter vigyáz rájuk, amíg Tiffany és ő edzőterembe mennek – de a fennmaradó órákhoz ragaszkodnak. Az ebédtől az elalvásig ők vannak a gyerekekkel, szigorúan nem segíthet senki. A Shark Tank milliomosa hallani sem akar arról, hogy a szabadidejében személyzet dolgozzon a család keze alá.

A randizó

Adam Nash, az online befektetésben hihetetlenül sikeres startup, a Wealthfront vezérigazgatója nős, négy gyermek apja, és tiszta szívből pártolja a randevúkat. Azt mondja, az ember nem is hinné, mennyit jelent az a néhány óra, amelyet egy romantikus vacsora visz az életébe – és a feleségéébe. Ő az az alkat, aki nem húz éles határt munka és magánélet között, ezért tudatosan odafigyel arra, hogy hétvégenként emberekkel töltse az idejét. Ezzel töltődik fel, így marad képben a fontos dolgokat illetően.

A műkincsőrült

Tim Gunn, a Project Runway egyik mentora és műsorvezetője (ez Heidi Klum divattal foglalkozó valóságshow-ja) igazán megadja a módját a minőségi kikapcsolódásnak. Minden vasárnap öltönyt húz, átsétál a Central Parkon, elmegy a Metropolian múzeumba, ahol jószerivel zárásig marad. Mindig az ókori termekkel kezdi, és mindig talál valamit, amibe belefeledkezik. Szerinte egy a Metbe tett út mindig érzelmes kaland, vannak festmények, amelyek mintha a földtől emelnék el. Miután jóllakott a művészettel, borozni és szendvicsezni megy a Balcony Lounge-ba, előhúzza az iPadjét, és utánanéz a kincseknek, amelyekkel a délutánját töltötte. Görög-római sóvárgását soha véget nem érőnek mondja, egyszerűen nem tud betelni ezzel a korszakkal.

(Via)