Már csak két hete van átgondolni

.
Egy bankjegyszámláló gép ötezer forintos bankjegyeket számol az FHB Bank XIII. kerületi Váci úti bankfiókjában.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Egy bankjegyszámláló gép ötezer forintos bankjegyeket számol
Vágólapra másolva!
A december 21-ei feltöltési határidő előtt érdemes áttekinteni a társaság adóalapját és adóját növelő és csökkentő tételeket – hívja fel a figyelmet a MAZARS legfrissebb összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A vezető tanácsadó és könyvvizsgáló vállalat rámutat: a felesleges túltöltést és a büntetéssel járó alultöltést az adókalkulációk ellenőrzésével, a feltöltés összegének pontos kiszámításával, a társaság adófolyószámlájának „kitisztázásával", illetve az elérhető adóalalap- és adókedvezmények áttekintésével biztosíthatják a társaságok.

Évente változik

„Az adóelőleg-kiegészítés (feltöltés) kiszámításakor különösen az adóalap-csökkentő és -növelő tételek meghatározása okozhat gondot, mivel ezek évről évre változnak" – hangsúlyozta Szmicsek Sándor, a MAZARS adópartnere. Idén is több újdonsággal kell számolni ezen a területen. Ezek közül az egyik legmarkánsabb, hogy

a cégek reklámköltségei 2015-től már csak 30 millió forintos értékhatárig számítanak elismert költségnek.

Ha az adózó nem rendelkezik a közzétevő nyilatkozatával vagy nem kezdeményezte a nyilatkozat kiadását, akkor az ezt meghaladó reklámköltést adóalap-növelő tételként kell figyelembe venni.

Az adózók már a 2014-es adóévre is csökkentő tételként vehették figyelembe a felsőoktatási intézménynek – legalább 5 éves megállapodás keretében – visszafizetési kötelezettség nélkül nyújtott támogatás, juttatás, átadott eszköz vagy szolgáltatás értékének 50%-át.

Last minute adókedvezmények

Még nem késő elindítani az adókedvezményekkel járó támogatások lebonyolítását. A látvány-csapatsport, valamint a filmalkotók és előadóművészi szervezetek támogatásakor nem szabad megfeledkezni a kiegészítő támogatásról, amely továbbra sem minősül a társasági adó szempontjából elismert költségnek.

Az említett szervezetek támogatásában érdekelt cégeknek már az adófeltöltéskor is fontos lehet az idei adóév másik újdonsága, amelynek értelmében

az adózó a fizetendő adó összegéből rendelkezhet egy kedvezményezett célra történő felajánlásról.

Jelentős kedvezmény, hogy az adózó a felajánlott összeg után jóváírásra jogosult. A jóváírás mértéke a felajánlott összeg – de legfeljebb a fizetendő adó 80%-ának – 7,5%-a adóelőlegből, illetve 2,5%-a adóból történő támogatás esetén.

Ha az adózó az adóévi várható adó összegét nem vallotta be és nem fizette meg legalább 90%-os mértékben a december 21-ig, akkor a ténylegesen bevallott és befizetett előleg és az adó 90%-ának különbözete után 20%-ig terjedő mulasztási bírságot szab ki az adóhatóság" – hívta fel a figyelmet a MAZARS szakértője.