Porig égett a videóbírók stábja a kézivébén

kézilabda dél korea lim jung csul
South Korea's head coach Young Chul Lim reacts during the 2015 Women's Handball World Championship group C match between South Korea and France at the Sydbank Arena on December 7, 2015 in Kolding, Denmark. / AFP / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Azt hiszi, a gólvonalkamerával nem lehet hülyeséget ítélni? Téved, kézilabdában ez is lehetséges. Egy egész videóbíróstábot tiltottak el a vb-n, miután az ellenőrök a perdöntő felvétel egy részét meg se nézték.

Annak ellenére nem ítéltek meg egy gólt a dániai nőikézilabda-világbajnokságon, hogy a gólvonalkamera felvételén egyértelműen látszott: a labda bőven áthaladt a vonalon.

Lim Jung Csul, a dél-koreaiak edzője szerintünk máshogy látta Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand


Az eset a hétfői Franciaország-Dél-Korea meccsen történt, 6-6-os állásnál. Ju Hjun Dzsi lövése után a labda a felső kapufáról levágódott, viszapattant a lécre, majd onnan még egyszer lepattant a gólvonalra, és csak ekkor fogta meg a franciák kapusa. Mivel szabad szemmel nem lehetett megítélni, hogy a labda bent volt-e, a bírók a gólvonal-technológia segítségét kérték.

A felvételen látszik, hogy a pálya mellett ülő ellenőrök ekkor a monitorokra néztek, majd mutatták, hogy nincs gól, és a meccs folytatódott. Csakhogy a tévéközvetítésbe is bejátszották a gólvonalkamera képét, és onnan ordított, hogy a labda vagy 15 centivel a vonal mögött érte a padlót. Erre a gólvonal-technológia magasztalásába épp belefogó francia kommentátor sem tudott mást mindani, mint azt, hogy

A nemzetközi szövetség (IHF) keddi közleményéből kiderül, mi történt: a pálya szélén ülő stáb a jelenetnek

csak azt a felét nézte meg, amikor a labda másodszor pattant le,

és akkor már valóban a gólvonalra, nem pedig mögé. Az IHF közölte, hogy a szabályok értelmében a meccs 22-22-es eredménye marad, de a döntésben részt vevők közül senki sem közreműködhet már a vb-n.

Pihentetik az egész rendszert

Továbbá azt is bejelentették, hogy bár a gólvonal-technológia a korábbi mérkőzéseken, valamint a tavalyi katari férfi vb-n is jól működött, a dániai tornán már nem fogják használni.