Varnus Xavér a Virtuózók felfedezettjével lép pódiumra

xavér
Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt a The New York Times Varnus Xavért az orgona Horowitzának titulálta. Játéka ma is igazolja, hogy joggal” - írta 1996-ban a Toronto Star című napilapban a neves kritikus, William Littler.
Vágólapra másolva!

Varnus egyike volt a négy művésznek, aki közel tíz éve felavatta a Müpa nagyorgonáját. Most a Virtuózók felfedezettjével, Boros Misivel lép pódiumra, majd Enrico Bossi 1890-ben írott nagyzenekari orgonaversenyét játssza, amelyről Verdi kijelentette:

Varnus Xavér 1964 áprilisában született, Budapesten járt iskolába. Kistétényi Melinda vezette be a zene világába, akit az orgonista saját honlapján a zsenik zsenijének nevezett. Lehotka Gábor is a mestere volt.

The New York Times Varnus Xavért az orgona Horowitzának titulálta Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI

Később Párizsban a Notre-Dame orgonistája, Pierre Cochereau tanítványa lett. Torontóban vált elismert muzsikussá és ott „tanulta az Életet Faludy Györgytől, a költőfejedelemtől”.

Varnus 1977 óta koncertezik. Koncertjei hatalmas tömegeket vonzanak. Legendásak Budapesti zsinagóga-hangversenyei: alkalmanként több mint hétezer hallgatójuk van, teltházzal mennek párizsi és angliai koncertjei is.

2007 elején a Sony BMG által kiadott CD-felvétele, amelyet a budapesti Művészetek Palotája új nagyorgonáján készített, hanglemeztörténelmet csinált: egy év alatt négyszeres platinalemez lett. From Bach to Star Wars című 2008-as CD-felvétele megjelenése hónapjában aranylemez lett.

Még mindig keresi azt az egy mondatot Forrás: Müpa

Miközben sikeres koncerteket adott szerte a világban rengeteget olvasott, szinte a megszállottság határát súrolta szenvedélye. Továbbá írt és rádiózott is. Ezekről az időkről így vall: „Bohéman éltem és hittem-kutattam azt a mondatot, azt az egyetlen mondatot, amelyet ha meglelnénk, az egész világnak jóra fordulna a sorsa. Még ma is hiszek e mondat létezésében, csak reményemet veszítettem el, hogy én leszek az, aki megtalálja”. Önmagát liberális humanistaként aposztrofálja.

2012-ben az orgonaművész csatornája át lépte az egymilliós nézettséget. A legtöbb kattintást Bach c-moll prelúdiuma hozta.

A videomegosztó portál statisztikái szerint ez a szám a klasszikius zene területén belül kimagasló. A legtöbben Észak-Amerikában, Francia-, Német- és Olaszországban, valamint hazánkban nézték meg a felvételeket. További érdekesség, hogy a magyar nézők 75 százaléka nő, 25 százaléka férfi, míg a külföldi látogatóknál pont fordított az arány – olvasható a fidelio magazin cikkében.