Ne okozzon bevételkiesést a betegszabadság

A nőknek kifejezetten veszélyes az ülőmunka
Vágólapra másolva!
A betegségek miatt csökkent munkavállalói létszám esetén nehéz, vagy éppen lehetetlen úgy átszervezni a feladatokat, hogy minden határidő tartható legyen. Egy akut kapacitáshiány pedig megfoszthatja a céget akár új megbízások elvállalásától is. A megelőzés a téli szezonban kulcsfontosságú, a Deloitte ezért áttekinti a munkavállalóknak nyújtható egészségügyi juttatások palettáját.
Vágólapra másolva!

Ha a vállalatvezetők időben végiggondolják egy esetleges influenza-járvány következményeit, olyan, olykor adózási szempontból is kedvező eszközt találhatnak, melynek előnyét mind a munkáltató, mind a munkavállaló élvezheti. Például az influenza elleni védőoltás a munkáltatónak a vakcina árába, a munkavállalónak pedig néhány percébe kerül csupán, viszont a céget így nem terheli esetleges munkaerőhiány. A védőoltások biztosításának adómentes lehetősége ráadásul nem korlátozódik az influenzára.

Adószempontból is kedvező

„Az egészségügyi juttatások legismertebb formája az üzemorvos által nyújtott foglalkozás-egészségügyi ellátás. Egy üzemorvos olyan praktikákat tud ajánlani, melyek követésével sok, ülőmunka által okozott probléma megelőzhető: gondolunk itt az adókezelés szempontjából nem is kategorizálható napközbeni pihenőkre, testünk átmozgatására egy rövidke sétával. Arról nem is beszélve, hogy a monitor előtti munkavégzéshez a szakorvos véleménye alapján felírt védőszemüveg ráadásul adómentes juttatásnak minősül" – hangsúlyozta Horváthné Szabó Beáta, a Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatója.

Pihenő kártya

Bővebb anyagi keretből gazdálkodóknál a cafeteria keret terhére a Széchenyi Pihenő Kártya is választható. A szabadidő alszámlára utalt támogatásból számos, egészségmegőrzésre irányuló szolgáltatás vehető igénybe. Az adójogszabályok kedvező rendelkezéseinek köszönhetően ezen támogatási forma

kedvezményes adózás alá esik, a munkáltatónak összességében 35,7 százalékos adót kell fizetnie.

„A fokozott pszichés terhelésnek kitett, kulcspozícióban lévő dolgozóik egészségének megőrzése, illetve a betegállományban töltött idő minimalizálása érdekében a vezető beosztásban lévő dolgozóknak célszerű biztosítani úgynevezett menedzserszűrést is. A menedzserszűrés költsége és az arra eső 51,17 százalékos adóteher finanszírozása megfontolandó, hiszen közvetetten ugyan, de komoly bevételkieséstől óvhatja meg a társaságot" – tette hozzá Horváthné Szabó Beáta.