Jövőre pöröghet fel Európa

jóslás hangulat befektetés tőzsde kilátás jövő meglepetés
Vágólapra másolva!
Az európai részvénystratégák azzal számolnak, hogy az idei 2016-ban végre valóra válhatnak a jóslataik. Az Európai Központi Bank stimulusának köszönhetően ugyanis szép év elé nézhet az öreg kontinens részvénypiaca.
Vágólapra másolva!

A Stoxx Europe 600 index 16 százalékot fog emelkedni a keddi záró értékéhez képest, meghaladva az áprilisi rekordot. Miközben ez a Bloomberg által megkérdezett 10 előrejelző átlagvéleménye, az elmúlt két év egyik legpontosabb becslőnek számító Commerzbank szerint jövőre 18 százalékkal emelkedhetnek a részvények, elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) élénkítésének következtében.

Ez egy likviditás által hajtott rali

– mondja Peter Dixon, a Commerzbank globális részvénypiaci közgazdásza a Bloombergnek. Ha visszatekintünk, az látszik, hogy az EKB mennyiségi lazítása pozitív hatással volt a részvénypiacokra, és ha jövőre kiterjesztik a likviditásbővítő programjukat, úgy továbbra is vonzóak lesznek a részvények – tette hozzá.

Optimista összkép

Ráadásul a fenti véleménnyel szinte minden elemző egyetért. Még a leginkább pesszimista JPMorgan vélemény is azzal számol, hogy jövőre 10 százalékkal emelkedhet a Stoxx 600.

A legoptimistább előrejelzést a Citigroup fogalmazta meg, ahol 23 százalékos erősödésre készülnek.

Az európai részvények egyébként idén 21 százalékkal is emelkedtek, mielőtt beütött volna a félelem a globális növekedéssel kapcsolatban, majd az EKB olyan többlet stimulussal állt elő, amely kiábrándította a befektetőket. Ez pedig erősen lebombázta a masszív teljesítményt, és kedden már csak 4,2 százalékos pluszban volt a Stoxx 600 index.

Forrás: REUTERS/Ralph Orlowski

Mindazonáltal a 15,5-szörös értékeltség a várható nyereségekhez képest azt jelenti, hogy az index még

majdnem 10 százalékkal olcsóbb, mint az amerikai S&P 500.

Jegybanki mozgatók

Úgy tűnik, hogy az amerikai és az európai jegybank eltérő viselkedése Európa malmára hajtja a vizet. Mivel az amerikai Fed komoly felkészülés után végre kamatot emelt, az EKB pedig ezzel szemben tovább lazított, a befektetők az elmúlt 31 hétből 29-ben öntötték a pénzt az európai részvényalapokba – derül ki a Bank of America számaiból. Mindeközben az eurózóna növekedése 1,7 százalékos lehet jövőre, ami nemcsak az idei évnél lehet erősebb, de 2010 óta a legjobb mutatónak számítana. Az sem mellékes, hogy az EKB megígérte a további élénkítést, amennyiben az szükséges.

Az idei évre megfogalmazott előrejelzéseket áttekintve az év végéhez közeledve, az látszik, hogy a Commerzbank egészen közel járt a 3,6 százalékos becslésével, míg a többség 8,7 százalékkal talán túlságosan optimista hangot ütött meg.

Uniós zászlók az Európai Központi Bank frankfurti épülete előtt Forrás: AFP/Daniel Roland

Újra talpon?

Visszatekintve 2015-re, az látszik, hogy kezdetben az exportőrök vezették a ralit, ahogy az euró gyengült, majd a második negyedévben jött a nagy megtorpanás. A közös fizetőeszköz ugyanis stabilizálódott, miközben felmerült a görögök kilépése az eurózónából, és beütött a kínai növekedéssel kapcsolatos pánik. Ezzel párhuzamosan pedig a nyersanyagárak is zuhantak, és mindez együtt

négy éves csúcsra repítette a részvénypiaci volatilitást.

Az elemzők szerint a gyenge euró mellett a fokozatos európai és a megfelelő amerikai növekedés együtt lefektetheti az alapokat a Stoxx 600 erősödésének. A prognózisok szerint egyébként az euró a második negyedévben 1,04 dolláros szintig gyengülhet a zöldhasúval szemben, míg a Stoxx 600 vállalatainak nyeresége 5,9 százalékkal bővülhet 2016-ban, köszönhetően elsősorban az autógyártóknak.