A rejtélyes Indiánszikla története

Gofriszikla
A szikla egy darabját ma kiállítják a tó partján
Vágólapra másolva!
A Jennings Radolph-tó partján áll egy furcsa szikladarab, amelynek kialakulására rengeteg magyarázat született – a természetes képződményen kívül tartották már prehisztorikus UFO-látogatás bizonyítékának, ősi hieroglifaszerű írásnak és indián totemnek is. Valójában homokkő és vasérc különleges találkozásáról van szó.
Vágólapra másolva!

1962-ig a mai Jennings Radolph-tó helyén egy apró amerikai városka, Shaw állt. Az Amerikai Hadsereg Mérnökkara ekkor úgy döntött, hogy a település beáldozható, és

gátat építettek a Potomac-folyóra, hogy elárasszák a völgyet, és a benne fekvő várost.

Az eredetileg Bloomington-tóra keresztelt vízduzzasztás 1981-re készült el teljesen, a helyieknek pedig a 60-as években össze kellett szedniük minden ingóságukat, és el kellett hagyniuk az otthonukat.

Shaw lakói azonban korábbi nyugodt életükön kívül egy különleges helyi jellegzetességet, az úgynevezett Indiánsziklát is féltették – sokan úgy gondolták, hogy a kődarabot őseik vagy az indiánok hagyták rájuk, és féltek, hogy baj történik, ha a szent követ elárasztják.

Az Anyaszikla

A sziklát Betty Webster Bishop édesanyja találta egy vasárnapon, amikor az erdőben sétált – ő nevezte el Indiánsziklának, majd a helyiek később csak Anyasziklának is hívták. A Jennings Radolph-tó partján most is kiállítják egy részét, de az eredeti szikla ennél sokkal nagyobb volt, és egyik oldalán végighúzódott az a minta, amelyről modern becenevét, a Gofriszikla elnevezést kapta.

A szikla egy darabját ma kiállítják a tó partján Forrás: Flickr / Mark Plummer

Gofriminta az egyik oldalon

A szikla ugyanis azért ilyen különleges, mert gofriminta-szerű, háromszöges ábrák futnak végig rajta – egy jó ideig pedig senki nem tudta megmagyarázni, hogyan kerülhettek rá a furcsa jelek. Vita alakult ki arról, hogy vajon mesterséges vagy természetes képződményről van-e szó,

ha pedig mesterségesről, milyen kultúra nyomait mutathatja.

Sokan egyfajta írásrendszernek gondolták, vagy az indiánok különleges totemjének, néhányan ősi UFO-látogatás bizonyítékának hitték. Shaw elárasztása idején azonban az US Geological Survey szakértői megvizsgálták a sziklát, és megállapították, hogy ritka, de természetes képződményről van szó.

250 millió éves formáció

A szikla eredetije Forrás: Betty Bishops Rock

Martin J. Clemens weboldalának egyik írásában megkereste dr. Jack Epsteint, a Belügyminisztérium egyik geológusát, aki részt vett az 1977-es vizsgálatban. Dr. Epstein tanúbizonysága szerint a sziklaformáció 250 millió éves, akkor jöhetett létre, amikor az Appalache-hegység kialakult. A homokkő anyagra annyiféle különböző irányú nyomás hatott, hogy különböző módon szilárdult meg és tömörödött össze,

a vasérc pedig átjutott a még lazább részeken, és megszilárdult.

Az idő folyamán vörösvasérc képződött belőle, amely szilárdabb és tömörebb, mint a homokkő, ezért alakult ki belőle ilyen furcsa módon a mintázat.

Nem egyedülálló

Az Államokban korántsem ritka az ehhez hasonló sziklaformáció – találtak már hasonlót Oregon államban és a Tea Creek folyó hegyeiben is.

A szikla eredeti helyén Forrás: Betty Bishops Rock

A geológusokat annak ellenére sem izgatja különösebben a szikla, hogy az 1977-es felmérés nem győzte meg az emberek egy részét, és még mindig rengetegen hiszik, hogy valójában mesterséges jelenségről van szó – ez persze nem bizonyítja, hogy valamiféle rejtélyről lehet szó, sőt, sokkal inkább azt jelentheti, hogy

valóban egy egyszerű természetes képződménnyel van dolgunk.

Mindenesetre a Gofriszikla mindenképpen különleges kődarab, és igazán kár, hogy nagy része ma már a víz alatt nyugszik.