Európában is lehet forró telünk

termálfürdők
Bad Kleinkirchheim Römerbad, az Alpok egyik legszebb gyógyfürdője
Vágólapra másolva!
Ha szeretjük a téli táj látványát, de utáljuk a hideget, ha kedveljük a hegyeket, de idegenkedünk a sítalpaktól, ha otthon érezzük magunkat a vízben, de csak ha legalább 25 fokos, akkor nekünk találták ki a gyógyfürdőket. Mutatunk néhány európai szuperfürdőt, ahol garantáltan kipihenhetjük 2015 összes fáradalmát.
Vágólapra másolva!

Therme Erding, Németország

Németország déli részén, München közelében találjuk a világ legnagyobb termálfürdőjét. 14 és fél hektáron terül el, naponta négyezer látogatót fogad. 1999-es megnyitása óta

több mint százmillió eurót invesztáltak a létesítménybe,

amely hatszáz embernek ad munkát. Az Erding termálfürdőben 26 benti és 6 kinti csúszda, 30 szauna, 27 medence és 4000 ágy várja a látogatókat.

München közelében találjuk a világ legnagyobb termálfürdőjét Forrás: Wikipédia

Römerbad, Bad Kleinkirchheim, Ausztria

A Römerbad (római fürdő) Ausztria első számú termálfürdője, az Alpok egyik legszebb wellnesslétesítménye. Ugyanaz az építész tervezte, Günter Behnisch, aki a müncheni olimpiai stadiont, amely

a háború utáni nyugatnémet építészet szimbólumává vált.

Itt aztán tényleg igaz a szlogen, hogy a sípályáról egyenesen a meleg gyógyvízbe csobbanhatunk.

Bad Kleinkirchheim Römerbad, az Alpok egyik legszebb gyógyfürdője Forrás: Flickr/

Terme Meran, Merano, Olaszország

A havas csúcsok és a gyógyvizes fürdők Meranóban is kéz a kézben járnak. A fürdő gigantikus üvegépületéből tökéletes kilátás nyílik a dél-tiroli hegyvidékre. Letisztult formák, minimalista dizájn és nemes alapanyagok jellemzik Matteo Thun építész munkáját.

Letisztult formák, minimalista dizájn és nemes alapanyagok Forrás: Flickr/Kurverwaltung Meran

Ugyanígy a minőségi – és kizárólag helyi – alapanyagok határozzák meg a belső tér kialakítást is, ahol 26 különféleképpen dekorált teremben kényeztethetjük magunkat fürdéssel, szaunával, masszázzsal, gyógytornával.

Bad Gasteiner Therme, Ausztria

Bad Gastein a Hohe Tauern Nemzeti Park területén található, ezer méterrel a tengerszint felett. A Stubnerkogel sípályája közvetlenül a Bad Gastein-i termálfürdő előtt ér véget, úgyhogy itt is dupla élvezet vár azokra, akik a siklást és a gyógyfürdőzést egyaránt kedvelik.

Tizenhét termálforrás látja el a kisváros több mint száz fürdőjét

gyógyvízzel, annyi van belőle, hogy szó szerint még a csapból is ez folyik.

Bad Gastein a Hohe Tauern Nemzeti Park területén található Forrás: Flick/Cristian Bortes

Leukerbad Therme, Svájc

A wallisi Leukerbadban naponta négymillió liter gyógyvíz fakad 65 forrásból. Itt találjuk az Alpok legnagyobb termálfürdőjét tíz medencével, pezsgőfürdőkkel, szaunákkal, gőzbarlanggal, vízicsúszdákkal. A víz 28-43 fokos, a kilátás pedig körös-körül lélegzetelállító. Vasárnaponként

pezsgős reggelit szolgálnak fel,

esténként pedig zenével és fényjátékkal kísért, vacsorával egybekötött fürdőzésben lehet részünk.

Leukerbadban naponta négymillió liter gyógyvíz fakad 65 forrásból Forrás: Flickr/Jessica Gardner

Saturnia, Olaszország

Toscana a világ egyik közepe. Az egykori etruszk királyság a reneszánsz és az irodalmi olasz nyelv, Dante, Giotto, Petrarca és Boccaccio szülőföldje. Annyi itt a látnivaló, hogy kevesen keresik fel éppen a termálfürdői miatt, pedig abból is akad errefelé jó néhány.

Másodpercenként 800 liter 37 fokos víz zubog alá Forrás: Flickr/Theo K

A leghíresebb éppen a háromszázlelkes Saturniában van, amin cseppet sem csodálkozunk, ha ránézünk a fényképre. Másodpercenként 800 liter 37 fokos víz zubog alá a természetes kőlépcsőkön, majd odalenn eltűnik a nádas között.

Saturnia egy toscanai kis falu, alig háromszázan lakják Forrás: Flickr/Diana Skok Corridori

Rogner Bad Blumau, Ausztria

Még szerencse, hogy a ’70-es években nem olajat, hanem „csak” meleg gyógyvizet találtak Stájerország keleti részén, Fürstenfeld kisváros közelében. Különben ma olajfúrótornyok csúfítanák el a tájat, azt a negyven hektárnyi területet, ahol ma a Rogner Bad Blumau termálfürdő tekereg, kanyarog, nyújtózkodik.

A fürdőépület tetejét nem cserép fedi, fű, fák és bokrok nőnek rajta Forrás: Flickr/Luca Sartoni

Tényleg ezt csinálja az épület, ugyanis az extravagáns Hunderwasser tervezte, aki olyannyira nem bírta elviselni az egyenes vonalakat és az egyformaságot, hogy sosem húzott egyforma zoknit a két lábára.

A fürdőépület tetejét nem cserép fedi, fű, fák és bokrok nőnek rajta.

Hundertwasser utálta az egyformaságot Forrás: Flickr/Marco P Sanchez

Az ablakok és az ajtók különböző színűek, formájúak, méretűek, a homlokzat hullámzik – mégis az egész komplexum egységes, harmonikus hatást kelt.