Bombatalálat érte a részvénypiacokat

hidrogén bomba, gombafelhő
Vágólapra másolva!
Kína likviditási akciójára, a szaúdi-iráni kapcsolat elmérgesedésére szinte meg sem moccant a piac, de Észak-Korea állítólagos hidrogénbombája rég nem látott pánikot keltett a pénzpiacokon. A nyugtalanító ázsiai hírek hallatán a részvényesek elkezdtek szabadulni a papírjaiktól. Vajon az amerikai kedvező munkaerő-piaci mutatók vissza tudják-e rántani a tőzsdéket a gödörből?
Vágólapra másolva!

A Dow Jones 1,51 százalékkal csúszott lefelé a lejtőn, nem sokkal az amerikai tőzsdenyitás után - írja a BBC. A szerdai kereskedési napot a negatív hírek uralják, amik az árfolyamokban is visszaköszönnek. Elemzők szerint az utolsó csepp a pohárban az észak-koreaiak hidrogénbomba robbantása volt. A fegyvertesztelés egyből berántotta a japán-, a dél-koreai, majd az európai tőzsdéket. A hisztéria tovább gyűrűzött a tengerentúlra.

Új év, régi bajok

Év eleje óta érezhető a nyugtalanság a részvénypiacokon. A helyzetet az sem enyhítette, amikor kedden a kínai jegybank bejelentette, hogy 130 milliárd jüant (19,9 milliárd dollár) pumpált a piacra. Az ázsiai gazdaság gyengélkedése az olaj világpiaci árfolyamát húzta le a mélybe. Brent 11 éves mélypontot ért el szerdán a 35 dollár alatti kereskedési árral.

Az iráni-szaúdi diplomácia kapcsolatok befagyasztása már csak hab a tortán.

Az amerikai papírok három hónapos negatív rekordot, míg a feltörekvő piacok részvényei a pénzügyi világválság körüli alacsony árakat idézik. A rossz hangulatba egyedi kedvezőtlen bejelentések is vegyülnek.

A tengerentúli bluechipek közül az Apple borzolta a kedélyeket. A techvállalat az újévben visszafogja az új iPhone-ok gyártási mennyiségét. A hír hallatán a cég papírjainak árfolyama is süllyedni kezdett.

Az Apple árfolyamának lemorzsolódása a múlt hónapokban. Forrás: Investing.com

Nesze neked erős dollár

A világ egyik legnagyobb gabonaértékesítője, a Mosanto rekordveszteséget könyvelt el az óév utolsó negyedévében. Az árupiac vergődése és az erős dollár együttesen nagyot ütött az agráripari mamuton.

A vállalat több mint 250 millió dolláros hiányt szenvedett el 2015 novemberéig a 2014-es 243 millió dolláros profittal szemben.

Fény az alagút végén

Szerdán kerültek napvilágra az amerikai ADP munkaerő-piaci mutatói. Az aggodalmakkal ellentétben, a magánszektorban

a foglalkoztatottság mértéke 257 ezerrel nőtt 2015 utolsó hónapjában.

Ez a legnagyobb növekedés 2014 decembere óta. A munkanélküliségi ráta továbbra is változatlan, 5 százalékon mozog az Egyesült Államokban.

Az izmos munkaerő-piaci adatok a gazdaságra is kedvezően hatnak, ami visszaigazolás a Fed kamatemelési lépésére is. Az amerikai jegybank lazított monetáris politikája nagyobb mozgásteret ad egy esetleges begyűrűző globális pénzügyi turbulenciánál.

A bejelentést a piacok is értékelték. A mérsékelt lendülettel, de emelkedés indult nem: nem sokkal a főbb eruópai piacok zárása előtt a londoni (FTSE100) és frankfurti (DAX) irányadó index 1,3 százalékos mínuszban járt az előző napi záráshoz képest. Az amerikai mutatók közül a Dow 1, a Nasdaq Composite 0,8, az S&P500 0,6 százalékos mínuszig kuszott vissza.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,6 százalékos emelkedéssel búcsúzott a naptól.