Európáért harcolnak az olajhatalmak

irán, olaj, reuters, olajmező, olajfinomító
Az iráni olaj készen áll a visszatérésre
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia élesen visszavágta kedden az Európának szállított olaj árát, feltehetően azért, hogy aláássa Irán pozícióját, miközben egyre feszültebb a két ország közti viszony. A cél az lehet, hogy Szaúd-Arábia megerősítse a jövőbeni európai piaci szerepét Iránnal szemben, ami idén különösen fontos taktikai lépés.
Vágólapra másolva!

Nagy verseny jöhet az európai olajpiacokért idén, ahogy az Irán elleni szankciókat várhatóan feloldják. A szaúdiak ugyanis láthatóan nem kívánják tétlenül nézni, hogy

Irán visszaszerzi a pozícióit az öreg kontinensen.

Feltehetően ez áll az árcsökkentés mögött, valamint a fokozódó feszültség, miután diplomáciai konfliktus robbant ki a két állam között azt követően, hogy Szaúd-Arábiában kivégeztek egy síita főpapot – írja a MarketWatch.

Iránnak lenne is hova visszatérnie, mivel a szankciók előtt Olaszország és Spanyolország importjának például

13 és 16 százalékát adta az iráni olaj.

Miután az Európai Unió 2012-ben megtiltotta az Iránból történő vásárlásokat, többek között szaúdi és orosz olajjal pótolták a kiesést az európai államok. Mindazonáltal Irán szeretné újraéleszteni ezen kötelékeit, amennyiben feloldják az ellene hozott szankciókat.

Forrás: AFP/Atta Kenare

Iráni olajszakemberek egyértelműen úgy értelmezik a szaúdiak lépését, hogy az ország készül Irán visszatérésére. Ráadásul az EU már

akár a jövő hónapban is kivezetheti a büntető intézkedéseket.

Külön érdekesség, hogy a szaúdi árcsökkentés szembemegy az európai piaci trendekkel – hangsúlyozza Ehsan Ul-Haq, a KBC Advanced Technologies elemzője. Hozzáteszi, az orosz Ural olaj ára az utóbbi időben emelkedett, és a határidős jegyzések arra utalnak, hogy egyes kereskedők szerint idén az európai benchmarknak számító Brent olaj árfolyama is visszapattanhat.