Vágólapra másolva!
Hasonló a férfi kéziválogatott helyzete, mint a nőké volt bő egy hónappal ezelőtt: bár rangos világversenyre készül, az ott elért eredmény értékét nem helyezésben mérjük majd, hanem abban, hogy sikerült-e megszerezni az olimpiai kvalifikációt. Talant Dujshebaev kapitány fiatal csapattal, de nagyon magabiztosan várja a lengyelországi Európa-bajnokság rajtját.

A magyar férfikézilabda-válogatott nem volt ott a katari világbajnokságon, így kénytelen az Európa-bajnokságról kiharcolni az olimpiai kvalifikációt vagy legalább a selejtezős részvételt. Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is hasonló a matek:

az egyenes ági kijutáshoz meg kell nyerni a tornát,

illetve elég lehet a döntőbe jutás is, ha ott a (vb-győztesként) már olimpiai résztvevő Franciaország lesz az ellenfél. Ha ez nem jön össze, a selejtezőtorna elérése a cél.

Schuch Timuzsin egyike a rutinos játékosainknak Forrás: MTI/Kovács Anikó


A számolgatásba egyelőre nem érdemes mélyebben belemenni, mert rengeteg az ismeretlen, annyi azonban már most leszögezhető, hogy a vb-ről nem kvalifikált európai csapatok (Svédország, Izland, Macedónia, Szerbia, Norvégia, Oroszország) közül kell minél többet magunk mögé utasítanunk. Európa a legerősebb kontinensként két selejtezős helyet kap, az első hat közé jutás már elég lehet.

De milyen csapattal vágunk neki?

Tehetségessel, viszont nagyon rutintalannal. Talant Dujshebaev és stábja bátran nyúlt a fiatalokhoz, néhány rutinos játékost kihagyott, így nem került be a szegedi Ilyés Ferenc, a veszprémi Lékai Máté, valamint – Gulyás Péter sérülése után – a szintén BL-szereplő Iváncsik Tamás és Tatai Péter. A keret olyan komoly változáson ment át, hogy az utolsó felkészülési meccsen a Csurgó adta a legtöbb (5) játékost a csapatba.

Ilyés Ferenc a tavalyelőtti Eb-n, Dániában még csapatkapitány volt, most kimaradt Forrás: MTI/Kovács Tamás


Az utolsó keretszűkítésnek egy újabb rutinos játékos, Császár Gábor lett a vesztese. A Schaffhausen irányítójával közölte a stáb, hogy csak tartalékként számítanak rá, Császár pedig azt kérte, hadd maradjon Magyarországon, ha szükség lesz rá, a csapat után megy. A BL-ben rendszeresen csapata legjobbjaként kézilabdázó Császár tehát valószínűleg nem lesz ott Lengyelországban.

Így kezdünk

A válogatott Gdanskban játssza a csoportmérkőzéseit, az elsőt szombaton 18 órakor Montenegró ellen. A további program:

január 18. (hétfő) 18 óra: Oroszország-Magyarország
január 20. (szerda) 20 óra: Dánia-Magyarország.

Lesznek azért ismerős arcok

A rutint a támadások és a védekezés lelke, Nagy László mellett veszprémi oldalról Schuch Timuzsin, Iváncsik Gergő és a kulcsszereplő kapus, Mikler Roland hozza. A szegediektől Zubai Szabolcs és Ancsin Gábor tartozik a tapasztaltabbak közé, és ott van még a Dunkerque-ből érkező Nagy Kornél.

Nagy Lászlóra óriási feladat vár Lengyelországban Forrás: AFP/Josep Lago


Bár egy kezdőcsapat nagyjából összerakható a kimaradókból, Talant Dusjhebaev nem a magyar edzők által favorizált harcmodort vallja magáénak: nem kezdőcsapatban és cserékben gondolkodik, hanem

minden meccsen a teljes keretét számításba veszi a taktika kidolgozásánál.

"Sokan felteszik a kérdést, hogy ez-e a legerősebb magyar válogatott. Az a válaszom, hogy amit Talant játszatni akar a csapattal, arra igen" – mondta az Origónak Sótonyi László, a válogatott másodedzője.

Az egykori veszprémi irányító elmondta, Iváncsik Tamás behívása szóba került, de meg akarták várni, felépül-e a Veszprém jobbszélsője, Gulyás Péter, ezért "nem akartuk két hétre elszakítani Iváncsikot a klubcsapatától úgy, hogy Gulyás felépülése esetén vissza kell küldenünk".

Ez nem fiatalítás, hanem csapatcsere

A vb-ről lemaradó magyar válogatott valóban idősödő csapat volt, és bár a teljesen kikészült Nagy László azt mondta az Origónak a velenjei csarnok folyosóján, "talán a mi időnk lejárt", még ennek fényében is túlzásnak tűnik a fiatalítás üteme.

Talant Dujshebaev bátran nyúl a fiatal tehetségekhez Forrás: MKSZ/Kovács Anikó


Az Eb-keret tagjai közül tizenegyen születtek 1991 után. Hét olyan játékos van, akinek még nincs tíz válogatottsága sem, miközben a kimaradók között rendszeres BL-szereplőket találunk. Talant Dujshebaev kiváló szakember, elhihetjük neki, ha azt mondja, ez a keret kell az ő játékához, az azonban mindenképp szemet szúr, hogy a Csurgó adja a legtöbb játékost a keretbe.

A magyar bajnokság negyedik helyezettje.

Különösen úgy furcsa ez, hogy a válogatott másodedzője, az idézett Sótonyi László éppen a Csurgó edzője. Sótonyi szerint azonban a keretet Dujshebaev állítja össze. "Aki ismeri őt, tudja, hogy neki legfeljebb javasolni lehet. Ha valakit nem akar beválogatni, az nem kerül be a csapatba."

Nem lehet senkit bedumálni

Felvetheti továbbá az összeférhetetlenség gyanúját, hogy Dujshebaev tolmácsa, a koordinátorként a csapat mellett dolgozó Bartók Csaba nemrég egy olyan menedzserirodánál dolgozott, amelynek ügyfelei között ott van a most bekerülő Faluvégi Rudolf (egyébként szintén csurgói) és Bodó Richárd. Bartók Csaba megkeresésünkre azt mondta, már jó ideje nem dolgozik a cégnek, így az említett játékosokkal sincs üzleti kapcsolatban. "Nevetséges az egész, beszélgessenek el Talanttal,

Ha megfeszülnék, akkor se tudnék bedumálni senkit a csapatba."

Nyolcvanmillió az olimpiáért

Megkérdeztük a szövetség alelnökét, Marosi Lászlót: most, hogy nagyon nagy a tét az Eb-n, van-e valamilyen szakmai kontroll a kapitány fölött. "Ha arra gondol, hogy van-e olyan, aki átnyúlhat a kapitány feje fölött, egyes játékosokat kivenne, másokat betenne, akkor természetesen nincs. Mi választottuk szövetségi kapitánynak Talant Dujshebaevet, természetesen bízunk benne. Ő is tudja, mennyire fontos, hogy jól szerepeljünk az Eb-n" – mondta az Origónak az egykori kiváló játékos.

Bíznak benne Forrás: MTI/Kovács Tamás


Marosi hozzátette, az elnökség tagjai is tisztában vannak vele, mekkora teher van a férfiválogatotton: a nők elbukták az olimpiai selejtezőt a világbajnokságon, így

előfordulhat, hogy 1984 óta először nem lesz magyar kézicsapat az olimpián.

"A mi munkánk már csak ilyen: ha eléred a célt, mindent jól csináltál, ha nem, mindent rosszul."

A játékosok között egyébként 80 millió forintot osztanak szét, ha kijutnak az olimpiára, és már a kvalifikációs torna eléréséért is jár 30 millió.

Higgyétek el, jók leszünk!

A keddi sajtótájékoztatón nem lehetett nem észrevenni, hogy Dujshebaev és a stábja a legkevésbé sem ideges. kapitány külön kiemelte, hogy sokat számított a csaknem egy hónapos összetartás, Bartók Csaba pedig állította, minden aprólékosan meg van tervezve, és még a szerbek elleni, elég lankasztó játékkal elbukott barátságos meccsnek is megvolt a maga haszna.

A szerbek ellen nem ment jól a játék Forrás: MTI/Ujvári Sándor


"Ez a csapat képes arra, hogy versenyben legyen a legjobbakkal. Mi hiszünk bennük, de érezniük kell, hogy mindenki más is, mert akkor tudják kihozni magukból a legjobbat. Rengeteget dolgoztunk,

most már a játékon a sor" – mondta Sótonyi.