Az olaszok megtartanák a sámándobos pavilont

magyar pavilon
Vágólapra másolva!
A milánói világkiállítás szervezői felkérték Magyarországot, hogy a magyar pavilon az Expo területén maradjon, és az Olasz Technológiai Intézet épületegyüttesének része legyen.
Vágólapra másolva!

Az expo szervezőitől január 8-án érkezett hivatalos felkérés, hogy az Életkert pavilon a 2015. október 31-én zárult expo területén maradjon.

Szőcs Géza szerint az olasz megkeresés óriási siker és elismerés Magyarország, valamint az épületet tervezők és kivitelezők számára is.

A pavilont a magyar állam díjmentesen adná át az olasz félnek Forrás: www.expohungary.com

A megkeresés szerint a pavilont a magyar állam díjmentesen adná át az olasz félnek, cserében nem terhelnék az épület lebontásának és a terület rekultiválásának költségei. A kérdésben a magyar kormány dönt Szőcs Géza előterjesztése alapján.

A "sámándobos" pavilon előkészítését nagy viták övezték Magyarországon. Először szakmai szervezetek és komplett építészmérnöki tanszékek határolódtak el a koncepciótól, arra kérve Szőcs Gézát, hogy ne ezzel képviseltesse magát Magyarország a milánói expón. Az egyik közleményben „giccsbe hajló építészeti paródiának" titulálták a tervet. Végül maguk a tervezők is megtagadták a saját épületüket, mert a megbízó változtatásokat hajtott végre anélkül, hogy erről őket megkérdezte, vagy akár tájékoztatta volna

"Az a megtiszteltetés, hogy a magyar pavilon az expo területén maradhat, kizárólag ahhoz a sikerhez fogható, amely a Makovecz Imre által a sevillai világkiállításra tervezett pavilont érte" - mondta Szőcs, aki szerint az olasz szervezők eddig mindössze öt országot kerestek meg hasonló célból.

Jogvita is volt

Eddig az volt a terv, hogy szétszedik, hazahozzák és itthon újra felépítik az Életkert pavilont, most ez a forgatókönyv változhat. Az elmúlt hónapokban jogvita is kialakult az épület körül: a kivitelező olasz cég állítása szerint a magyar állam nem fizette ki az építési költségeket. Szőcs Géza akkor azt mondta, a teljesítés minőségével voltak kifogásaik, ezért egy kisebb részt nem fizettek ki. A pavilont december elején zárolta egy olasz bíróság, ám ezt később feloldották.