A jegybank egy offshore cégre gyanakszik

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
A jegybank gynúja szerint a Pro Trade FX nevű cég külföldi befektetési szolgáltatóknak közvetített magyar befektetőket, erre azonban nem volt engedélye. A jegybank még vizsgálódik, a cégnek megtiltotta, hogy bármilyen, engedélyhez kötött pénzpiaci tevékenységet végezzen.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal megtiltotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy a Pro Trade FX Inc. nevű társaság engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen; a jegybank piacfelügyeleti eljárást folytat a társaságnál - közölte az MNB.

Még vizsgálódnak

A piacfelügyeleti eljárás azt hivatott megállapítani, hogy brit Virgin-szigeteken bejegyzett társaság végez-e, vagy végzett-e az MNB engedélye nélkül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvényben írt befektetési szolgáltatási tevékenységet, továbbá bejelentés hiányában ugyanezen törvény szerinti függő ügynöki tevékenységet.

Befektetőket közvetíthetett

Kiemelték: a Pro Trade FX nem szerepel az MNB nyilvántartásában, így a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet Magyarországon nem végezhet.

Az MNB jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékai szerint a társaság - engedéllyel rendelkező - máltai, német, illetve ciprusi befektetési szolgáltatóknak közvetít(ett) magyar befektetőket. Továbbá a befektetők által megnyitott egyes kereskedési számlákat a kapott meghatalmazások alapján több esetben kezelte is.

Az MNB külföldön nem illetékes

A közlemény szerint a befektetők számára a Pro Trade FX nagy valószínűséggel jogellenesen végzett tevékenységén túl további kockázatot jelent az is, hogy a befektetőknek a máltai, német, illetve a ciprusi befektetési szolgáltatókat érintő esetleges kérelmeikkel, panaszaikkal nem az MNB-hez, hanem az adott pénzügyi intézmény székhelye szerinti felügyelethez kell fordulniuk. A magyar befektető-védelmi garanciarendszer az ilyen típusú befektetésekre nem nyújt védelmet - tették hozzá.