Visszazuhant a múltba Portugália

Algarve, Dél-Portugália
Vágólapra másolva!
A portugál kötvény- és részvénypiac egyaránt jelentős csapásokat szenvedett el az elmúlt időszakban, köszönhetően elsősorban az országban kialakult kormányválságnak. A kötvényhozamok úgy szaladtak föl, mintha az Európai Központi Bank nem is csinált volna semmit, az ország részvénypiaca pedig ma már kisebb, mint Vietnámé.
Vágólapra másolva!

Ahogy a dél-európai állampapírok egyre csak szakadnak, kezd úgy tűnni, mintha az Európai Központi Bank (EKB) élénkítése egyáltalán nem is hatott volna Portugáliára. Az ország kötvényhozamai az után kezdtek emelkedni, hogy az október 4-i választások két hét politikai válsághoz vezettek, a kisebbségi szocialista kormány pedig

a megszorítások enyhítését ígéri.

A politikai krízist az váltotta ki, hogy a választásokon lényegében a kormányzó jobbközép pártszövetség győzött, de elveszítette a többségét, majd a baloldali pártok együttesen leszavazták a kormányprogramját. Az új vezetés tehát tulajdonképpen a beiktatása után 11 nappal megbukott, és így a szocialista Antonio Costa lett a miniszterelnök. A megszorításoktól eltérő reformokat pártoló szocialisták azonban nincsenek könnyű helyzetben, mert a parlamenti baloldal támogatása mellett nekik is kisebbségben kell kormányozniuk.

Vissza a múltba

Mindez oda vezetett, hogy a választások óta a 10 éves portugál állampapírhozamok szerdáig több mint 60 bázisponttal 2,93 százalékig emelkedtek. Ez pedig azt jelenti, hogy a hozamok magasabbak, mint amikor tavaly januárban az Európai Központi Bank bejelentette a kiterjesztett eszközvásárlási programját, amely kiterjed az euroövezeti központi kormányzatok, hivatalok és európai intézmények által kibocsátott kötvényekre is.

A 10 éves portugál állampapír hozama 2015 októbere óta. Forrás: Investing.com

Noha az EKB programjával és a válságra adott reakcióival egyébként is vitatkoznak, a Bloomberg adataiból az látszik, hogy az euróövezetben az elmúlt 3 hónapban csak Görögország és Portugália veszített befektetői pénzeket.

A piac elsődlegesen azért aggódik, hogy a portugál kormány

folytatja-e a fiskális szigor megkezdett útját

(vagyis a megszorításokat), azonban a vezetés kevésbé pesszimista. Mario Centeno pénzügyminiszter például jelezte, hogy a kormány elkötelezett az országba vetett bizalom fenntartásában, és ez látszódni fog a költségvetésben is. Az ország egyébként még mindig vonzó a külföldi befektetők számára, amit az is jelez, hogy a múlt héten 4 milliárd euró értékben adtak el 10 éves állampapírokat külföldi befektetőknek.

Vietnám mögött

Mindeközben a portugál részvénypiacot is keményen ütötték a befektetők. Az elmúlt kevesebb mint két évben ugyanis

a piac majdnem felét kisöpörték az eladások,

és a 2014-ben még 100 milliárd körüli értékű portugál részvények a 2012-es adósságválság óta nem tapasztalt mélypontra zuhantak az elmúlt időszakban – írja a Bloomberg.

A PSI 20 Index alakulása 2011 óta. Forrás: Investing.com

Azzal pedig, hogy a benchmark PSI 20 Index több mint 27 százalékot szakadt a legutóbbi csúcsa óta, az ország részvénypiaca már csak kevesebb mint 56 milliárd dollárt ér, amivel kisebbnek számít, mint a vietnámi piac.