Riasztó előrejelzést közölt az ipari óriás

Caterpillar, CAT, munkagép
--FILE--Caterpillar excavators to be exported through shipping are seen on a quay at the Port of Lianyungang in Lianyungang city, east Chinas Jiangsu province, 30 March 2014. Caterpillar Inc., which has bulked up over the past few years to prepare for a long-term boom in developing-world spending on highways, ports and other infrastructure, is finding the road ahead bumpier than it thought. The Peoria, Ill.-based maker of construction and mining machinery, hurt by falling prices for oil, copper and other commodities, reported a 25% plunge in its fourth-quarter profit and forecast a 9% drop in sales and a 22% drop in per-share earnings for 2015. Hitting Caterpillar results are lower prices for copper, coal and iron ore, which are deterring mining companies from buying new equipment. “We were hoping that 2014 was the bottom” for the mining slump, Mr. DeWalt said, but now “prospects for a rebound in 2015 are probably just not there.” Meanwhile, Caterpillar expects sales to fall in China this year as that country’s economy continues to slow.
Vágólapra másolva!
Borús előrejelzést tett közzé az idei évre vonatkozóan a globális ipar egyik legfontosabb vállalati szereplője, a Caterpillar. A világ egyik legnagyobb munkagépgyártója ugyanis nem vár érdemi fellendülést a világgazdaságban és a nyersanyagárakban 2016-ban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai vállalat csütörtökön tette közzé negyedéves gyorsjelentését, és ebben előrejelzést is közölt az idei évre nézve – írja a Business Insider. A 2016-os értékesítések és bevételek kilátásai nem vetítenek előre fejlődést a világgazdaság növekedésében és a nyersanyagárakban – közölte a cég.

Bevételi oldalon a vállalat 40 és 44 milliárd közötti eredményt vár. Ennek 42 milliárdos középértékével számolva

3,5 milliárd dollárral csökkent az idei év adata

a tavaly októberi prognózishoz képest. Ez év/év alapon 10 százalékos zsugorodásnak felel meg.

Durván visszavágta idei várakozásait a világ legnagyobb munkagépgyártója Forrás: Imaginechina/Wang chun - Imaginechina/Wang Chun

Ami azonban az egész szektor számára sötét fellegeket vetíthet előre, hogy a Caterpillar a vágást nagyrészt

a nyersanyagárak folytatódó zsugorodásának

és a fejlődő országok gyenge gazdasági teljesítményének tudja be.

Mindennek következtében a vállalat vezérigazgatója, Doug Oberhelman azt közölte, hogy a költségmenedzselés, az átszervezések, valamint működési kivitelezések segíthetnek a vállalatnak, ahogy a fentiek miatt továbbra is nyomás nehezedik az értékesítésekre és a bevételekre. A vezető hozzátette, már 2015-ben is megléptél a

szükségszerű átszervezéseket,

melyek kemények és jelentősek voltak.

A negyedik negyedévben egyébként a vállalat 11 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 0,74 dolláros profitot ért el. Ezzel a profit meghaladta a Bloomberg elemzői konszenzusát, amely 0,69 dollár volt részvényenként 11,45 milliárd dolláros bevétel mellett.