Látszik a fény az alagút végén

olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A kőolaj világpiaci árának ilyen mértékű beszakadására nem sokan számítottak, a Fidelity International szakembereinek mindenesetre van néhány okuk óvatosan bízni abban, hogy már közel az árak bizonyos mértékű konszolidálódása is.
Vágólapra másolva!

A kőolajipari beruházások mértéke világszerte drasztikusan csökken: a kitermelők visszafogják az új projekteket, és – ami talán a legfontosabb – az USA palaolaj-kitermelése 2016-ra 0,5 millió hordó/nap mennyiséggel csökkenni fog, ami segít némileg helyrebillenteni a termelés és a kereslet között világviszonylatban kialakult egyensúlytalanság. Ha az USA jegybankja rákényszerül a lassú ütemű normalizálásra, az lelassíthatja, sőt meg is fordíthatja a dollár árfolyamának emelkedését, mely az alacsony olajár egyik fő oka volt.

Küszöbön áll a kínálati sokk

A jelenlegi alacsony árak mellett

alig van igény az olajárhoz kapcsolódó fedezeti ügyletekre,

és az utóbbi időben a spekulatív célú eladási ügyletek iránti érdeklődés is megcsappanni látszik – írják közleményükben a Fidelity elemzői.

Paul Gooden, a Fidelity USA energiaiparának elemzője szerint az alacsony árfolyam ellenszere az alacsony árfolyam, és a kitermelők beruházásai máris drámai visszaesést mutatnak. A Fidelity szakértője szerint

a globális kőolajkészletek 2016 első felében feltehetően nőni fognak,

azt követően viszont csökken majd a historikusan magasnak mondható szintjük. Küszöbön áll a kínálati sokk, és a kőolaj árának várhatóan 60 dollár/hordó körül vagy afölött kell stabilizálódnia ahhoz, hogy a kínálat és a kereslet hosszú távon egyensúlyba kerüljön. Az USA-ból származó palaolaj deflációs hatású, ezért nem valószínű, hogy visszatér a 100 dollár/hordó körüli árszínvonal.

A jelenlegi és korábbi olajár-ciklusok összehasonlítása 2016. január; A grafikon az egyes ciklusok 100 százalékra indexált WTI-olajárait ábrázolja. Forrás: Bloomberg, Fidelity, World Bank Commodity Markets Outlook, 2014. október

Mi lesz a megtakarítással?

Dominic Rossi, a Fidelity befektetési igazgatója szerint pillanatnyilag az a fő kérdés, hogy az alacsony energiaárakból táplálkozó látványos nyereségeket elköltik-e vagy félreteszik, a szakértő úgy véli, az eddigi jelek sajnos az utóbbira utalnak. Az, hogy a részvénypiacok az idén jól teljesítenek-e, attól függ majd, hogy ezt a váratlan hozamot/pluszjövedelmet elköltik-e, és így

az amerikai fogyasztók átveszik-e a stafétabotot a vállalati szektortól,

és előlépnek-e az USA gazdasági növekedésének mozgatórugóivá. Bár a gépjárművek és lakások piacán ennek már vannak jelei, a gazdaság egészét tekintve még nem számottevő, és nem is elterjedt ez a jelenség.”

2015 - Az olajár beszakadása

A kőolaj ára tavaly október vége óta kb. 30 százalékkal,

június vége óta kb. 50 százalékkal,

30 dollár/hordó alá is csökkent – a beszakadás mértéke jó pár megfigyelőre meglepetésként hatott. A Világbank1 még 2014 októberében is 96 dollár/hordó árat jósolt 2015-re, ami csaknem 50 százalékkal magasabb volt, mint a ténylegesen megvalósult érték. Amint az alábbi grafikonon is látszik, az olajár jelenleg zajló beszakadása szinte minden korábbinál brutálisabb mértékű volt.

Kínálati oldal

Az elemzés szerint a kínálati oldalon az alábbi tényezők meghatározók. A 2011 és 2014 között átlagosan 95 dollár/hordó körül alakuló kőolajár további feltárás- és kapacitásbővítési beruházásokra ösztönözte a termelőket, még a drágábban kitermelhető olajmezőkön is.

A tartósan magas olajárak éppen egybeestek

az USA-ban zajló palaolaj-forradalommal.

Ez volt a fő oka annak, hogy a 2015 végéig tartó hároméves időszak során az USA összesített nyersolaj- és folyékony energiahordozó termelése 3,9 millió hordó/napra ugrott.

Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben a Monterey Palamezőn Forrás: AFP/David Mcnew

Az USA palaolaj-termelésének 2012-2015 közötti bővülésének mértékét jól illusztrálja, hogy Irak, a világ negyedik legnagyobb kőolajtermelő országa 2015-ben 4,1 millió hordót termelt ki naponta

Keresleti oldal

Miközben a világ kőolajtermelése a fent bemutatottak szerint nőtt, a globális kereslet csökkent, aminek fő oka

a kínai gazdasági növekedés lassulása volt.

A kínai gazdasági növekedés megtorpanása egyrészt azért hatott előnytelenül az olaj iránti keresletre, mert Kína a világ legnagyobb kőolaj-importőre, másrészt pedig mert Kína a kőolaj iránti kereslet növekedésének egyik fő forrása is.

A növekedés általános lassulása mellett Kína gazdaságában a lakossági fogyasztás felé mutató átrendeződés is zajlik, így csökken a nagy kőolaj-igényű állóeszköz-beruházások és az exportcélú ipari termelés jelentősége. Az alábbi grafikonból arra következtethetünk, hogy ez a folyamat még nem zárult le.