Van, aki felgyújtaná ezeket az aberrált képeket

barry kite
Vágólapra másolva!
Jézus a Sixtus-kápolnában kosarazik, a gyöngyfülbevalós lány night clubban rúdtáncol, Van Gogh pedig a lengén öltözött Mona Lisával kocsikázik az éjszakában. Nem önben van a hiba, ha nem hallott még ezekről a klasszikus festményekről. Barry Kite bizarr helyzetekbe löki bele a művészet történetének legnagyobb sztárjait, hogy zavarba hozzon és megnevettessen.
Vágólapra másolva!

- mondja egy felháborodott néző Kite műveiről egy róla készült rövid portréfilmben. Mások viszont nem ilyen szigorúak, és inkább harsányan felkacagnak a kollázsok előtt állva.

Átlagos éjszaka Amszterdamban Forrás: Barry Kite

Tény, hogy a kaliforniai művésznek nem kell a szomszédba mennie egy kis provokációért, küldetésének tekinti, hogy kizökkentse a műélvezőt abból a komoly és áhítatos állapotból, amely elvárás, ha nagy műalkotással találkozik az ember.

Már a stúdióját is Aberrált Művészetnek nevezte el, a képein pedig alaposan újraértelmezi a festészet történetének legnagyobb klasszikusait.

Néha csak egy zsákolás hiányzik a megváltáshoz Forrás: Barry Kite

"Nem vagyok normális, nem vagyok átlagos, mindig új utakat keresek, egy aberráció vagyok a hagyományos művészethez képest"

- vallja Kite, aki régóta örömét leli az abszur különféle formáiban. Az egyetem elvégzése után Európában utazgatott pár évig, majd Kaliforniába visszatérve szürrealista verseket kezdett írni, amelyekből a helyi kocsmákban és kávézókban tartott felolvasást.

Humphrey Bogart és Lauren Bacall kispályások ehhez képest Forrás: Barry Kite

Volt, hogy sokáig csak ironikus önarcképeket festett, mert valahol azt írták, hogy ez a művészet legértékesebb formája. Később fedezte fel magának a festészeti paródia műfaját, amit azóta is nagy lelkesedéssel művel.

Néha Isten is dühbe gurul Forrás: Barry Kite

Kollázsain teljesen új értelmet nyernek a jól ismert pózok és mozdulatok. Egész mást látunk bele Van Gogh szigorú tekintetébe vagy Mona Lisa sejtelmes mosolyába, ha épp cigi lóg a szájuk sarkából, ahogy Michelangelo Ádámjának mozdulata is alaposan átértelmeződik a világűr, a pankráció vagy a műtőszoba kontextusában.

Festék folyik az ereiben is Forrás: Barry Kite

"Legfőbb eszközöm az irónia, próbálok az emberekből újfajta gondolatmeneteket kiprovokálni" - mondta Kite, akinek a honlapjáról egyedi képeslapokat és naptárokat is lehet rendelni.

Szavazzon!

Önnek hogy tetszenek ezek a képek?