Vészjelek a kötvénypiacról is

hangulat tőzsde befektetés probléma veszteség kockázat
Vágólapra másolva!
Az már egyre kevésbé kérdés, hogy nagy baj van az energiavállalatok körül, de a Moody’s hitelminősítő indexe már azt mutatja, hogy a magas hozamú kötvények veszélyei fokozatosan terjednek. A januári mozgások pedig igencsak riasztóak.
Vágólapra másolva!

Az év első hónapjában hat éves csúcsra ugrott a Moody’s mutatója, amely a magas hozamú vagy „bóvlikötvények” terepén méri a feszültséget. Ráadásul a sötét fellegek már nem csupán a tavalyi év pesszimizmusát hajtó energiapiacon gyülekeznek – írja a MarketWatch.

A hitelminősítő Liquidity Stress Indexe (LSI) 7,9 százalékra emelkedett januárban a decemberi 6,8 százalékról, ami

a legmagasabb szintnek számít 2009 decembere óta,

és a legerősebb havi ugrásnak minősül 2009 márciusa óta – közölte a Moody’s kedden. Az index azt méri, hogy hány vállalat bír a Moody’s legalacsonyabb (SGL-4) likviditási besorolásával. A mutató akkor emelkedik, ha megszaporodik a számuk, és csökken a likviditási helyzet javul.

Csökkenő mozgástér

Ha nem számítjuk az energiaszektort, az LSI akkor is 4,5 százalékra emelkedett januárban, amire 2010 novembere óta nem volt példa. A gyenge működési teljesítmény és a 2017 elején esedékessé váló lejáratok

erősen feszítik a likviditást

egyes alacsony besorolású vállalatnál – mondja John Puchalla, a Moody’s alelnöke. Ahogy pedig a kamatok emelkednek, a hitelpiac pedig szűkül, bizonyos társaságoknak komoly nehézséget jelenthet a lejáró hitelek refinanszírozása – teszi hozzá Puchalla.

Sokakat szorít az alacsony olajár Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Az ebben a hónapban SGL-4-be leminősített cégek közül 10-ből 6 nem az energiaszektorhoz kapcsolódik, noha belőlük 2 nyersanyagpiaci cégek beszállítói. A GrafTech International és a Fairmount Santrol egyaránt magas kockázati kategóriában tartózkodik a hitelminősítőnél negatív kilátásokkal.

A maradék négy társaság között olyanok foglalnak helyet, mint a 99 Cents Only Stores kiskereskedelmi lánc, amelynél 185 millió dollár értékű kötvény fizetése válik esedékessé 2017 januárjában. Ezen kívül van két médiacég is, a Postmedia Network és a Spanish Broadcasting System. Az előbbi esetében szintén komoly

kihívásokat jelenthetnek a 2017-es és 2018-as refinanszírozások,

de a Spanish Broadcasting akár odáig is juthat, hogy képtelen lesz fizetni a 2017-ben lejáró kötvényei után. A hatodik nem energiacég egyébként a Noranda Aluminum Acquisition Corp.

Mindeközben a négy olajvállalat közül, amelynek visszavágták a likviditási minősítését, a Stone Energy Corp. szerepelt a legrosszabbul, mivel a cég besorolása két fokozattal is csökkent. Az olaj- és gázcégeknél az LSI emellett 21,4 százalékra emelkedett januárban a decemberi 19,6 százalékról, megközelítve a 2009 márciusában mért 24,5 százalékos csúcsot.

Csődközelben

Az olaj- és gázipar kötvénykibocsátóinak erősen betett az olajár beszakadása, különösen, hogy Rystad Energy szerint jelentős részüknek

hordónkénti 60 dolláros olajárra volna szükségük

ahhoz, hogy nyereségesek legyenek. Ehhez képest jelenleg 30 dollár körül mozog a fekete arany árfolyama.

Figyelmeztet a Moody's Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A jelenség mindazonáltal nem meglepetés, mivel a Moody’s már decemberben is figyelmeztetett arra, hogy a szektorban megugorhatnak a csődök és a leminősítések, miközben a befektetők is jelentős veszteségeket könyvelhetnek el. Hétfőn pedig azt közölték, hogy 2016-ban

hat éves csúcsra emelkedhet a bóvlikötvény-kibocsátók bedőlési rátája.

Ebben a helyzetben nem túlságosan biztató, hogy az olaj-, gáz- és bányatársaságok 2010 óta világszerte mintegy 2 ezer milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényeket, melyek tekintélyes része a magas hozamú „bóvli” kategóriába tartozik.