Valami irányítja ezt a túl szabályos univerzumot

Németh Lajos meteorológus ad interjút Apats Gábornak 2016 február 2-án Németh Lajos meteorológus ad interjút Apats Gábornak 2016 február 2-án
Németh Lajos meteorológus ad interjút Apats Gábornak 2016 február 2-án
Vágólapra másolva!
Németh Lajos visszavonulásáról sokat írnak mostanában, de ő azt mondja, nem fog egyik napról a másikra eltűnni, váltótársát, Gaál Noémit is szeretné megbízható kollégára hagyni. Az időjárás-jelentésben nincsenek ellenére a viccek, nem zárkózik el az emberektől sem, szívesen állít fel prognózist bárkinek, aki szabad ég alatt tartaná az esküvőjét. A TV2 meteorológusa az Origónak arról is mesélt, mit gondol a fia karrierjéről, illetve, hogy hány fok volt a leghidegebb, amit megélt.
Vágólapra másolva!
  • A hosszú távú előrejelzések nem kecsegtetnek sok jóval.
  • Hátszéllel csak rövid ideig lehet tolni valakit.
  • Nem egy utazós típus, nyáron inkább málnát szedne az öccsénél.
  • 2015. december 31-ig akart dolgozni, de tovább maradt.
  • A meztelen időjárás-jelentésnek szerinte nem sok értelme van.
  • Valaminek irányítania kell ezt az univerzumot.

Régen ezen a napon figyeltük, hogy a medve előbújik-e, a barlangjából vagy sem. A népi időjárási megfigyelésekre ma is lehet alapozni? (Az interjú február 2-án készült – a szerk.)

Van, amelyiknek van meteorológiai alapja, de a medveszabálynak pont nincs. Ahogyan annak sincs, hogy „Ha fénylik Vince, tele lesz a pince”, vagyis, ha süt a nap Vince napján, akkor jó lesz a bortermés. A két időszak olyan messze esik egymástól, hogy nehéz bármit is jósolni.

Az unokáink unokáinak is élhető légkört kell hátrahagynunk Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezzel szemben a Medárd-napi regula – ha aznap esik, negyven napig esik – nagyjából megállja a helyét, ha nem is pont június 8-án, de hagyományosan abban az időszakban a legnagyobb Magyarországon a csapadékmennyiség. De ezek a mondások is egyre kevésbé értelmezhetők, ma már teljesen másképp viselkedik az időjárás, mint régen, hamarosan a négy évszakos rendszer is megszűnik.

Mire számíthatunk, mondjuk, ötven év múlva a Kárpát-medencében?

Azok a klimatológiai modellek, amelyek alapján lehet jósolni, nem biztatnak sok jóval. Én személy szerint

mert szélsőséges időjárással máskor is lehetett már találkozni az évszázadok során. Grönlandot sem véletlenül nevezték el így, zöld szigetnek a vikingek a kilencedik, tizedik században, akkor még olyan volt a klímája, hogy megélt ott a természet.

Ilyen mértékű melegedésre azonban, ami napjainkban zajlik, még nem volt példa. Ez már minket is érint, nem nagyon vannak olyan telek, amilyenekben régen volt részünk, az unokáim alig látnak havat, jóformán csak könyvekből tudják, hogy milyen. Ilyenkor kellene felelősen gondolkodni, hogy az unokáink unokáinak is élhető légkört hagyjunk hátra.

Elégedett a fia karrierjével Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha már szóba került a család, a fia karrierjét hogyan értékeli? Biztosan megkapta nem egyszer, hogy csak ön miatt tart ott, ahol. (Németh Balázs az MTVA híradósa – a szerk.)

Érdekes dolog ez, mert 1997-ben együtt kezdtünk a TV2-nél, sokaknak tíz vagy tizenöt évig fel sem tűnt, hogy Németh Balázs a fiam. Hátszéllel amúgy is csak kis ideig lehet valakinek az életútját egyengetni, ha az illető nem tehetséges, hosszú távon hiába van mögötte egy protektor.

az én szememben nagy dolog, hogy a magyar közszolgálati tévében híradót vezet. Nem szoktunk egyébként a munkáról beszélni, inkább örülök, hogy láthatom a gyerekeit, a múltkor is lementünk korcsolyázni a Velencei-tóhoz, kihasználtuk azt az egy hétvégét, amikor volt egy kis fagy.

A lánya Finnországban él a családjával, vele milyen gyakran találkoznak?

Ők jönnek nyáron, mi megyünk télen. Nagyon szeretem a száraz, egészséges hideget, amikor mínusz tíz fok van napközben, és csikorog a hó a talpam alatt – ott pedig általában ilyenek a telek.

Mi volt a leghidegebb és a legmelegebb, amit eddig megélt?

Egyszer egy Levi nevű helyen síeltünk Finnországban, az már túl van az északi sarkkörön. Egy fából épített szállodában laktunk, jó meleg volt, ébredés után azonban, az ablakon kinézve azt láttam, hogy a főtéren a digitális hőmérő mínusz 34 fokot mutat. Egyből kiment az álom a szememből, gyorsan felkaptam a síruhát, és magamhoz vettem a mobiltelefont, hogy majd lefotózom magam a kijelzővel. Az akkumulátor azonban három percig sem bírta, egyszerűen megsemmisült abban a hidegben.

A mínusz 34 foktól egyből izgatott lett Fotó: Szabó Gábor - Origo

A legmelegebbet itt Magyarországon éltem át – amúgy sem vagyok utazós fajta, de ha megyek, akkor inkább hideg vidékre. Itthon 2007-ben mérték az abszolút melegrekordot, Kiskunhalason akkor 41,9 fok volt. Nem voltam ott, de abban az időben Budapesten is 41 fok felett járt a hőmérséklet.

Ha nem utazik, mivel töltené szívesen a nyugdíjaséveit?

Van öt unokám, velük szeretnék minél több időt tölteni. Egyébként pedig vidéken születtem, és azt a paraszti levegőt valahogy beszívhattam magamba, a nagy pesti forgatagnak sosem sikerült kiölnie belőlem. Az öcsém még ott lakik a szülőhelyünkön, Vámosmikolán, nagy vágyam, hogy valamelyik nyáron málnát szedhessek vele. Az elmúlt években egyszer sem tudtam huzamosabb időre lemenni a munkám miatt.

A visszavonulásáról sokat cikkeztek mostanában, ezzel pontosan mi most a helyzet?

1975. szeptember 1-jén kezdtem el dolgozni, már korábban elhatároztam, hogy a negyven év leteltével, 2015. december 31-én befejezem a munkát. Ez egyelőre nem sikerült, maradtam a képernyőn.

főleg, hogy még az utódomat is meg kell találni addig.

Mennyire szólna bele abba, hogy ki legyen az utódja?

Van véleményem, valószínűleg meg is hallgatnák, de ez alapvetően a TV2 dolga. Engem csak annyi érdekel belőle, hogy ami eddig működött a Noémivel, az továbbra is meglegyen – nem akarom a kolléganőmet úgy itt hagyni, hogy ne érezze biztonságban magát.

1997 óta, az indulástól kezdve a TV2 munkatársa Fotó: Szabó Gábor - Origo

A vicces időjárás-jelentésekhez mit szól?

Ennek a magyarországi alakja, Horváth Szilárd például nagyon jó haverom. Amikor a TV3 elindult, én az Országos Meteorológiai Szolgálat oszlopos tagja voltam, meteorológusként lemerevedtem, amikor először láttam a képernyőn. Jézusom, mit csinál ez a csávó? – kérdeztem magamtól. Utána viszont elkezdtem nézni, és láttam, hogy mekkora munka van benne, naponta újabb és újabb viccekkel kellett előállnia.

olyan értelemben, hogy akkor az volt az egyetlen forrás, ahonnan az emberek tájékozódhattak arról, hogy vigyenek-e másnap ernyőt magukkal. Az internet korára a kereskedelmi televíziók időjárás-jelentése vesztett a szolgáltató jellegéből, műsorszám lett, így egy-két vicces dolog belefér, de azért vigyázni kell, nem szabad lemenni kutyába.

A félmeztelen vagy meztelen időjárás-jelentő lányokról mi a véleménye?

Ez is csak egy show, ezekre a próbálkozásokra nem szabad időjárás-jelentésként tekinteni. A csehek egyébként már 1991-ben próbálkoztak félmeztelen időjósokkal, akkor még volt ennek létjogosultsága, újszerű volt, nem lehetett máshol találkozni ilyesmivel. Manapság azonban nem hiszem, hogy nagyon lázba hozná az embereket – ha rámennek bizonyos honlapokra, ott sokkal izgalmasabb dolgokat is találnak, a meztelen lányok nem csak a hidegfrontról magyaráznak.

Belefér pár vicc, de nem szabad lemenni kutyába Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az utcán meg szokták még állítani, hogy megmondja, milyen idő lesz másnap?

Az idegenek amúgy is sűrűn beszélgetnek az időjárásról, ez egy örök közeledési téma az emberek között. Nem vagyok egy elzárkózós típus, szívesen járok tömegközlekedéssel, amíg be nem töltöttem a hatvanötöt, bérletem is volt. Az ellenőr először mindig a fényképemet látta meg, aztán nézett rám – akkor már nem érdekelte, hogy érvényes-e a bérlet, egyből arról kezdett el érdeklődni, hogy milyen lesz másnap az idő.

Előfordult, hogy kikérték a véleményét, mondjuk, egy esküvő időpontjáról?

Negyven év alatt rengeteg ilyen volt, miután soha nem volt titkos a telefonszámom, a telefonkönyvben bárki megtalált. Világéletemben az volt az alapelvem, hogy

így ezektől az ismeretlen telefonoktól sem zárkóztam el. Volt olyan, hogy a menyasszony egy évvel az esküvő előtt hívott fel, hogy milyen idő lesz következő júniusban. Mondtam neki, hogy ha még tizenegy hónap múlva is aktuális, jelentkezzen újra, akkor már nagyjából be tudom lőni, hogy miként mozognak a frontok – részletesebb előrejelzést pedig egy héttel előtte tudok adni.

Szívesen segít az esküvő megszervezésében is Fotó: Szabó Gábor - Origo

Volt, amikor anyáztak utólag, mert nem jött be a prognózis?

Soha nem anyáztak, tudták előre, hogy a tévedés benne van a pakliban. Százszázalékos előrejelzést nem lehet adni, még másnapra sem, hiszen ahhoz száz százalékig ismernünk kellene a légkör fizikai állapotát, ami gyakorlatilag lehetetlen.

Hisz egyébként abban, hogy ezt az egészet valami felsőbb erő mozgatja?

A szüleim vallásos életre neveltek, gyerekkoromban még ministráltam is, de a templomba járást elhagytam az életem során – viszont ezzel együtt hívő maradtam. Hiszek valamilyen felsőbb erőben, valaminek irányítania kell ezt az univerzumot, nem lehet véletlen, hogy ennyire szabályosan, összefüggően működik.