Jelentősen javult az üzleti bizalom

Vágólapra másolva!
Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet januári vállalati konjunktúra vizsgálata szerint jelentősen javult az üzleti bizalom Magyarországon az előző negyedévhez képest.
Vágólapra másolva!

A kutatóintézet közleményében ismerteti: az üzleti bizalmat jelző mutató értéke az októberi 24 pontról januárra 32 pontra emelkedett, ami a legmagasabb érték a felmérés kezdete óta. Az előző év ugyanezen időszakában a mutató értéke mindössze 19 pont volt. A bizonytalansági mutató 37 ponton áll, amely alacsonyabb a 2015 októberében mért 38 pontnál. A GVI szerint ez arra utal, hogy az aktuális tendencia továbbra is csak a gazdaság egy részét érinti.

Az üzleti bizalmat jelző mutató értéke az októberi 24 pontról januárra 32 pontra emelkedett Forrás: MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet

A negyedéves konjunktúramutató növekedése annak tudható be, hogy

az összes almutató értéke emelkedett az előző negyedévhez képest.

Jelentős mértékben javult a várható beruházási aktivitás (14 ponttal), a várható kapacitáskihasználás (10 ponttal), a várható termelési szint (9 ponttal) és a jelenlegi üzleti helyzet (8 ponttal) almutatója. A legkisebb mértékben a várható jövedelmezőség (3 ponttal) és a jelenlegi rendelésállomány (4 ponttal) mutatója javult.