Az olaj talpra állhat, de a fémeknek lőttek

nyersanyag árupiac bánya bányászat réz
In this undated handout photograph released on June 6, 2014 by PT Newmont Nusa Tenggara, trucks haul raw earth materials in the Batu Hijau copper mine site, located in Indonesia's West Nusa Tenggara province. US mining giant Newmont said on June 5, 2014 it was placing thousands of workers at its Indonesian copper mine on leave and declared force majeure to avoid liability on existing orders, blaming new rules governing the sector. AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA -----EDITORS NOTE----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PT NEWMONT NUSA TENGGARA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS SERVICE TO CLIENTS / AFP / PT NEWMONT NUSA TENGGARA / PT NEWMONT NUSA TENGGARA
Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt 20 hónapban a fémek felülteljesítők voltak az olajjal szemben, ez a felállás valószínűleg nem tart majd ki sokáig. A Goldman Sachs elemzői szerint ugyanis míg a fémek továbbra is esni fognak, a nyersolaj árfolyama talpra áll.
Vágólapra másolva!

A kínálati oldalt tekintve a Goldman elemzői azzal indokolják a fémek árának kitartó gyengülését, hogy többek között ezen a területen sokkal magasabbak a bezárási költségek, lassabbak a csökkenési ráták és lényegében korlátlan tárolókapacitás áll rendelkezésre. Ezzel szemben például a palaolaj kapcsán mindezeknek pont a fordítottja igaz, vagyis a fémeknél a kínálati oldal alkalmazkodása sokkal lassabb folyamatot jelent – írja a CNBC.

Ezzel együtt

a keresleti oldal sem kedvez a fémeknek,

mivel ez a terület sokkal erősebben van kitéve a kínai gazdaság lassulásának, vagyis a kereslet kitartóan nyomott maradhat – teszik hozzá a bank elemzői jegyzetükben.

Nincs út felfelé

A Goldman nem is vár jelentős élénkülést a kínai fémkeresletben 2016-ban. Ráadásul még az ingatlanépítések sem különösebben érzékenyek a fémek árfolyamaira, vagyis arra sem lehet számítani, hogy építkezési robbanást váltanának ki az alacsony árak. Az elemzők azt is hozzáteszik, hogy a kínai gazdaság eltávolodása a fém-intenzív beruházásoktól valószínűleg állandósul.

A bank a rézzel kapcsolatban a leginkább pesszimista,

és arra számít, hogy a következő 12 hónapban mintegy 14 százalékkal tonnánként 4 ezer dollárra eshet az árfolyam, szemben a korábban jósolt 4500 dollárral.

Forrás: 123rf.com

Most úgy látják, hogy a réz iránti kereslet növekedése idén 0,5 százalékos lehet, ami messze alulmúlja nemcsak a 2,5 százalékos éves átlagot, hanem a Goldman által korábban várt 2 százalékot is. Ezzel párhuzamosan az elemzők arra számítanak, hogy a réz piacán továbbra is kitart majd a túlkínálat, és nem számítanak piaci egyensúlyra egészen 2020-ig.

Történelmi sokkhatás

Külön kiemeli az elemzés az alumíniumot, melytől a következő 12 hónapra 1350 dolláros tonnánkénti árat várnak, míg korábban 1550 dolláros árfolyamra számítottak. Az alumínium azért izgalmas, mert a Goldman szerint valószínűleg

eddig egyedülálló mértékű fundamentális sokkot él át a piac.

A kereslet növekedése ugyanis messze a trend alatt van, míg a kínálat (különösen a kínai) a zsugorodó árak ellenére is kitart.

Éppen azért, mert a kínai termelők a jelen árak mellett is jól keresnek, a bank csökkenésre számít az árfolyamban a következő 12-24 hónapban, és nem látják valószínűnek, hogy kapacitás-csökkentéseken keresztül egyensúlyba kerülhetne a piac ezen időszakban.

Az arany és a favorit

Az arany kapcsán szintén pesszimista a Goldman, köszönhetően a 2016-ban és 2017-ben várt magasabb amerikai reálkamatoknak. A bank azt várja, hogy a Comex arany az év végére unciánként ezer dolláron áll majd.

Forrás: AFP/Ozan Kose

Van azonban egy olyan fém, amely a többieknél jobban teljesíthet,

ez pedig a cink.

A Goldman már korábban is jelezte optimizmusát a cinkkel kapcsolatban, és a következő 3 hónapra 7 százalékos felívelést vár az árfolyamtól, ami tonnánként 1800 dolláros célárat jelent. Ezzel együtt azonban a 12 hónapos prognózist 1800 dollárról 1700-ra vágta vissza a bank.