Gyenge a szezon, de lesz ennél rosszabb is

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ahogy az igencsak kiábrándító negyedik negyedéves vállalati jelentési szezon a végéhez közeledik, egyre kiábrándítóbbak a jelenleg folyó három hónapra vonatkozó előrejelzések. Ez pedig arra utal, hogy áprilisban még borúsabb idők jönnek majd.
Vágólapra másolva!

Az első negyedéves egy részvényre eső profitvárakozások egészen 5,5 százalékkal estek hétfőig bezárólag – derül ki a FactSet adataiból. Ha visszatekintünk szeptemberre, az akkor megfogalmazott előrejelzések még 4,8 százalékos emelkedést vetítettek előre. Ez december végére mindössze 0,8 százalékra zsugorodott – írja a MarketWatch.

Az energiaszektor nagyjából a harmadát adja a profitnövekedési várakozások beszakadásának – mondja John Butters, a FactSet elemzője. Mindazonáltal hozzátette, hogy

10 szektorban érzékelhetők csökkentett első negyedéves profitnövekedési előrejelzések

a szeptember 30-án megfogalmazott prognózisokhoz képest.

Borús várakozások

Eddig az S&P 500 vállalati közül 72 cég tett közzé nyereség-előrejelzést a folyó negyedévre vonatkozóan.

Ezek közül 52 (81 százalék) negatív várakozásokkal állt elő,

és csupán 14 fogalmazott meg pozitív előrejelzést. Ez pedig meghaladja az elmúlt 5 év 72 százalékos negatív átlagát.

Külön érdekesség, hogy az említett 72 társaság közül

egyik sem tartozik az energiaszektorhoz,

mivel ezen a területen tipikusan nem szoktak a vállalatok egy részvényre eső negyedéves nyereség-várakozásokat megfogalmazni – hangsúlyozza Butters.

Az első negyedév még rosszabb lehet, mint a megelőző Forrás: AFP/Adek Berry

Mindazonáltal az elemzői prognózisok tekintetében az energiaszektor bír a legrosszabb mutatókkal. Most úgy állunk, hogy 85 százalékos csökkenésre számítanak a szakértők, szemben a szeptemberben várt 18 százalékkal.

A második legrosszabb terület a nyersanyagszektor, ahol most 16,6 százalékos zsugorodást várnak, míg ez szeptemberben csupán 8,5 százalékos volt.

A legjobb helyzetben a nem alapvető fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok vannak.

Ezen a területen ugyanis a jelenlegi várakozások szerint 13 százalékos lehet a növekedés az első negyedévben, noha ez is gyengébb a szeptemberi 17,4 százalékos prognózisnál.

Nagy remények nélkül

Mindezidáig az S&P 500 társaságainak 63,9 százaléka jelentett a negyedik negyedéves számairól, és az egy részvényre eső nyereség 2,4 százalékos zsugorodást mutatott. A bevétel ezzel együtt 4,6 százalékos csökkenést jeleztek.

A fentiekkel párhuzamosan a kombinált növekedési ráta, amely összesíti a már eddig közzétett eredményeket és a többiekkel kapcsolatos várakozásokat, a nyereség oldalán 3,9 százalékos, míg bevételi fronton 3,6 százalékos gyengülést mutat.