Sefteltek a piramisok köveivel

Piramis
Vágólapra másolva!
A három egyiptomi embert egy rejtett kamerás felvétel buktatta le.
Vágólapra másolva!

Három embert letartóztattak Egyiptomban, amiért a gízai piramis köveit árulták. A DotMasr híroldal rejtett kamerás videóján az látható, ahogy a helyi férfiak kisebb köveket adnak el, és behelyezik azokat a vevők hátizsákjába.

Az eset a Kairótól 13 kilométerre lévő piramisok közül a legkisebbnél, Menkauré fáró piramisánál történhetett,

amely körülbelül 1,5 kilométerre van Hufu-fáró nagy piramisától, és kívül esik a fő turistacsapáson.

Az alku során az eladók azt mondták az inkognitóban vásárló újságírónak, hogy a követeket akár 500 euróért (155 500 forint) is el tudják adni a külföldieknek. A vevők végül 300 egyiptomi fontban (10 700 forint) állapodtak meg a két kőért.

Letartóztatták az elkövetőket

Az egyiptomi belügyminisztérium letartóztatta a három embert. Kettőt közülük kábítószerrel való visszaéléssel és lopással is vádolnak - írja a Telegraph.

A világ hét csodájának egyike

A gízai nagy piramis (más néven Hufu-piramis vagy Kheopsz-piramis) az egyiptomi óbirodalmi Hufu fáraóról elnevezett piramis, amely i. e. 2580-2530 körül épült. A mai egyiptomi főváros, Kairó közvetlen közelében áll, a gízai piramismezőt alkotó három királypiramis egyike. Eredeti magassága 146,59 méter volt, ma 138,75 méter.

A másik két piramis Hafré és Menkauré fáraóké. A teljes piramismező a három nagy piramison kívül magába foglalja a hozzájuk tartozó halotti templomokat, kisebb piramisokat, a Nagy Szfinxet, Hafré és Menkauré völgytemplomait, I. Hentkauesz királyné sírját, a nemesek masztabáit és más, a halottkultusszal, illetve az építkezéssel kapcsolatos épületeket.

Néhány napon belül ez már a második botrány a gízai piramisoknál. Egy 18 éves német állampolgárságú fiú ugyanis felmászott a gízai nagy piramis tetejére, és onnan készített felvételeket. A fiatalt kitiltották Egyiptomból.