Szenvedő bányákért rajonganak a befektetők

bányászat vasérc
(FILES) A picture taken on December 27, 2011 shows Komatsu 930 trucks parked at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago. Mining giant Anglo American said on December 8, 2015 that it plans to slash its workforce by almost two-thirds, from 135,000 staff to 50,000 after 2017, under restructuring triggered by tumbling commodity prices. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC / AFP / ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
A fémek árának összeomlásával immáron negyedik évben volt veszteséges tavaly a bányaóriás Anglo American. Ezzel együtt a cég komoly nagytakarítást tervez a közeljövőben. A londoni székhelyű vállalat részvényei azonban az elmúlt időszakban szárnyaltak, mivel a befektetők szerint a társaság már túl van a legnehezebb időszakon.
Vágólapra másolva!

Az Anglo American 2015-ben 5,62 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el, szemben az egy évvel korábbi 2,51 milliárddal – írja a Bloomberg. A vállalat keddi közleménye szerint a megtisztított egy részvényre eső eredmény 64 cent volt, míg 2014-ben 1,73 dollár. A Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan 63 centes profitra számítottak. Az egész éves bevétel ezzel párhuzamosan 26 százalékkal 23 milliárd dollárra csökkent.

Ezzel együtt a cég azt közölte, hogy az év végére

kevesebb mint 10 milliárd dollárra tervezik visszavágni az adósságukat,

és ennek jegyében egyes nem jövedelmező bányáktól is megszabadulnának. Az elmúlt év igencsak nehéz volt az Anglo American számára, amely a világ minden táján üzemeltet bányákat, és szinte mindenben utazik, a gyémánttól a vasércen át a nikkelig.

A probléma az volt, hogy a befektetők erősen kételkedtek a cég túlélésében a nehéz körülmények között, és ezért

a vállalat elveszítette piaci értékének háromnegyedét.

A pesszimizmus nem is volt teljesen indokolatlan, mivel a több milliárd dolláros adósság és a hat éves mélyponton szenvedő fémárak erősen megnehezítették az Anglo American helyzetét.

Forrás: AFP/Ariel Marinkovic

Mindazonáltal a helyzet az elmúlt hetekben megváltozott. A londoni tőzsdén a vállalat papírja közel 80 százalékot emelkedett az elmúlt héten, mivel a befektetők immáron úgy látják, hogy

a társaság talán túl van a legrosszabbon.

A keddi hírek szintén nem tántorították el a befektetőket, és a jelentés után is pluszban kereskednek a részvénnyel.

A vállalat ezzel együtt bejelentette, hogy megvizsgálja a dél-afrikai Kumba vasércbányájának eladását, amely egy esetleges leválasztást is magában foglalhat. Közöltél továbbá, hogy az ausztráliai Moranbah és Grosvenor szénbányák is felkerültek az árusítottak listájára. Jelezték továbbá, hogy a nikkel üzletüket eladásra kínálták.