Tízből egy cég szeretne okostévét

K&H feb 25 1
Vágólapra másolva!
A hazai kkv-k többsége nem tervezi lecserélni informatikai eszközeit idén. Akik azonban fejlesztésben gondolkodnak, elsősorban asztali számítógépet, laptopot és monitort, valamint munkaszoftvereket terveznek vásárolni – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.
Vágólapra másolva!

A K&H kkv bizalmi index tízéves történetében szinte mindig informatikai fejlesztésekre készült a legtöbb cég, akárcsak a legutóbbi felméréskor is. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalkozások nagy része nem változtat a jelenlegi eszközállományán. „A vállalatok többsége (57 százaléka) idén nem készül sem cserére, sem bővítésre. Minden harmadik vállalat tervez valamilyen változtatást vagy új vásárlást, közülük a legtöbben (13 százalék) a gépeiket cserélnék le. Minden kilencedik kkv új beszerzést és a mostani számítógépek cseréjét is tervezi, míg a cégek 9 százaléka a meglévő eszközök mellé fog újakat vásárolni idén” – részletezte az eredményeketKovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Forrás: K&H

A cserére, bővítésre fordítandó összeg igen eltérő képet mutat a nyilatkoztak alapján. A vállalkozások nagyobb része (41 százalék) várhatóan a tavalyi költségkeretet szánja idén is az ilyen jellegű beszerzésekre, míg szinte azonos arányban válaszolták a cégvezetők, hogy többet vagy éppenséggel kevesebbet fognak költeni IT-fejlesztésekre idén (21 százalék és 20 százalék).

Az asztali gép marad

Azon kkv-k körében, amelyek idén informatikai fejlesztést vagy eszközvásárlást terveznek, egyértelműen a számítógépek és azok különböző tartozékai az elsődleges beszerzési célok. Legnagyobb arányban asztali számítógépet és laptopot terveznek vásárolni (41 százalék és 32 százalék), míg közel minden negyedik vállalkozás (23 százalék) csak a monitorokat szándékszik lecserélni idén. A szoftvereket tekintve leginkább a speciális igényt kielégítő programok – mint például kiadványtervező – beszerzésére készülnek a legtöbben (20 százalék), amelyet az irodai és az ügyviteli szoftverek követnek. Meglepő módon okos televízióra is szükség van tízből egy kkv-nál.

Forrás: K&H