Nagy jövő előtt állnak a német részvények

tőzsdék
Traders work in front of a board displaying the chart of Germany's share index DAX at the stock exchange in Frankfurt am Main, western Germany, on January 7, 2016. German stocks tumbled more than 3 per cent in early trade. / AFP / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
A német vállalatok az európai átlagot és az elemzői várakozásokat jócskán meghaladó ütemben növekszenek, ennek hatására a hozamvárakozások felfelé módosulnak. A Fidelity International FF Germany Fund porfóliómenedzsere, Christian von Engelbrechten szerint a trend várhatóan 2016-ban is folytatódni fog, hatékony kihasználásához azonban kiemelten kell figyelni az alacsony és közepes tőkésítettségű vállalatokra is.
Vágólapra másolva!

A gyenge eurót, az alacsony kamatlábakat és a németországi vállalatok szilárd teljesítményét tekintve a kilátások továbbra is kedvezőek. Emellett a rekordmértékben növekvő fogyasztásnak és az exportnak továbbra is jót tesz majd az Egyesült Államokkal az Egyesült Királysággal és Európával folytatott fontos és erős kereskedelem.

Emellett

az értékeltségek továbbra is kedvezőek,

a német piacon a kereskedés a szilárd vállalati mérlegek és a belföldi lakossági kereslet növekedése ellenére továbbra is a historikus szorzószámok átlaga alatt folyik – derül ki a Fidelity elemzéséből.

Az elmúlt kilenc évben az összes európai ország közül a német vállalatok eredményvárakozásainak alakulása volt a leglátványosabb Forrás: DataStream, Fidelity International, 2016. január 18.

„Jó lehetőségeket látunk az IT- és az egészségügyi részvények között: olyan hosszú távú nyertesekben tartjuk fenn pozícióinkat, mint az SAP, a United Internet és az Infineon Technologies. A pénzügyi vállalkozások, főleg a bankok és a biztosítótársaságok papírjait azonban továbbra is kerüljük” – mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője.

Óvatosan a bankokkal

A bankok üzleti modelljei még mindig komoly nehézségekkel küzdenek, mert a pénzügyi válság hatására a befektetési banki tevékenységre vonatkozóan nagyon szigorú jogszabályok léptek életbe, így a bankok egyre nehezebben tudnak a tőke befektetési költségét meghaladó mértékű tőkemegtérülést mutatót (ROIC) produkálni. A biztosítási piacok már érett szakaszban vannak,

az alacsony kamatok miatt itt a profit is alacsonyabb,

ezért a középszerű egyedi profitnövekedés miatt a biztosítótársaságok strukturálisan nem számítanak vonzó befektetési célpontnak – olvasható az elemzésben.

Ugyanakkor van néhány konkrét részvény, mely ebben az ágazatban is érdekes lehet: a Deutsche Boerse és néhány egyéb, piaci réseket kihasználó szereplő (például a Grenke Leasing, mely épp a napokban jelentette be, hogy 2015-ös növekedési üteme meghaladta a 20 százalékot, és a pénzügyi technológiával foglalkozó, meglehetősen szokatlan üzleti modell szerint működő Ferratum) piaci részesedést hódíthat el a hagyományos bankoktól.