A TV2 a támogató cégek favoritja

tévé, tévéképernyők, tv
Vágólapra másolva!
A több mint ezer támogató cég négyötöde csatornahű, azaz csupán egyetlen televízióban jelenik meg támogatóként - derül ki az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb jelentéséből.
Vágólapra másolva!

2015 júliusa és decembere között vizsgálták a televíziókat, a kutatás állandó szereplői a legnagyobb eléréssel rendelkező országos kereskedelmi televíziók (RTL Klub, TV2), illetve a közszolgálati Duna Televízió volt. A vizsgálati minta kiegészült továbbá az ATV, LifeNetwork, M4, Sport1, Viasat3 és VIVA televíziókkal, melyek szponzorációs tevékenységét egy-egy hónap erejéig követték figyelemmel.

A féléves összesítésben a vizsgált televíziók 1 053 660 percnyi műsoridejében 1 056 szponzorcég 87 410 támogatói üzenetét azonosították be, melyek 547 műsorcímhez kapcsolódtak, időtartamuk pedig 6 862 percet tett ki.

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A támogatói üzenetbe csomagolt kereskedelmi kommunikáció októberben érte el a maximumát (17 133 db), míg a legkevesebb augusztusban (11 769 db) fordult elő.

Az országos kereskedelmi televíziók közül támogatási szempontból a TV2 bizonyult a vizsgált időszak favoritjának,

hiszen az RTL Klubbal azonos (4416 órányi) műsoridőben 8 767 támogatói üzenettel többet (42 017 és 33 250 darab) vonultatott fel, mint legfőbb vetélytársa.

Az 1 056 szponzoráló cég nagy többsége (849 db, 80%) kizárólag egy televíziónál kötelezte el magát,

de 170-en kettő, 32-en pedig három csatornánál is szerepeltek.

Négy cég (OTP, Porsche, Heineken, Roland) négy-négy televízióban is felbukkant, a Telekom pedig öt médiaszolgáltatás (M4, RTL Klub, TV2, Viasat3, VIVA) produkcióit támogatta. A céges összesítésben a Magyar Telekom Nyrt. nyert, nyolcféle üzenetet közölt összesen 3271 alkalommal, 5 óra 3 perc összidővel.

A kimutatható egyenletes növekedés azt sejteti, hogy a szponzoráció erősíti pozícióját a kereskedelmi üzenetek palettáján, ugyanakkor lassú üteme arra enged következtetni, hogy a magukat reklámozni kívánó cégek a gyorsabb megtérülés reményében nem az alternatív hirdetési metódusokat, hanem inkább a klasszikus kereskedelmi közleményeket helyezik előtérbe.

A teljes elemzés itt érhető el.