Történelmet írt a muszlim nőkből álló pilótatrió

Royal Brunei Airlines pilótái
Vágólapra másolva!
Olyan országban szálltak le először, ahol még autót sem vezethetnek a nők.
Vágólapra másolva!

Duplán hívta fel magára a figyelmet az a három nő, akik Royal Brunei Airlines pilótái. Ők vezették ugyanis azt a Boeing 787 Dreamlinert, amelynek a teljes személyzete nőkből állt – a légitársaság történetében először. Ha pedig ez nem lett volna elég, a járat olyan országban szállt le, ahol a nők még autót sem vezethetnek.

A Royal Brunei Airlines pilótái Forrás: AFP/Royal Brunei Airlines

Sharifah Czarena Surainy kapitány, Dk Nadiah Pg Khashiem Sariana Nordin első tisztek Brunei függetlenné válásának napján repültek Bruneiből a Szaúd-Arábiai Dzseddába.

Brunei hivatalos vallása az iszlám,

a szultán pedig egyben az ország vallási vezetője is, ám az utóbbi időben egyre inkább arra bátorítják a nőket, hogy a korábban férfiak által dominált foglalkozásokban is vállaljanak munkát. Sharifah Czarena Surainy például 2012-ben az első nő pilóta volt az állami légitársaságnál.

Mindkét országot bírálják

A mérföldkőnek számító járat azért is kapott nagy visszhangot, mert épp Szaúd-Arábiában volt a célállomása. Az Öböl-menti országot ugyanis gyakran éri kritika azért, hogy az iszlám vallási vezetők szigorú szabályokat vezettek be a nők mindennapi életének korlátozására.

Többek között például autót sem vezethetnek.

A járat útvonala Forrás: Flightradar24.com

A mostani esemény ellenére egyébként Bruneit egyébként szintén bírálják az emberjogi szervezetek. A Nagy-Britanniától 1984-ben függetlenné váló szultanátusban, amely Borneó szigetén található, épp most térnek át fokozatosan a saríán alapuló törvényekre. 2014-ben lépett életbe az első fázis, amely

börtönnel sújtja a homoszexualitást,

az ellenkező nem ruháinak viseletét, az abortuszt, a lopást és az alkoholfogyasztást – írja a Daily Mail.

Szavazzon!

Ön megbízik a nő pilótában?