Jót tesz az Uber a tömegközlekedésnek

Uber taxi közlekedés közösségi közlekedés
Senki nem toboroz olyan agresszívan a térségben, mint az Uber
Vágólapra másolva!
Friss kutatás bizonyítja, hogy az autómegosztás a közösségi közlekedés kiegészítője: minél többen használják, annál többen ülnek villamosra,metróra, buszra. A budapesti felhasználók harmada például metrómegálló mellett vagy mellé hív kocsit.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Tömegközlekedési Társaság (American Public Transportation Association) közlekedési szakemberekkel és utasokkal készített mélyinterjúkat. Az Egyesült Államokban 4500 fő részvételével zajlott, a napokban publikált kutatás megerősíti: minél többen használnak közösségi alapon szerveződő utazásmegosztó szolgáltatásokat, annál többen használják a tömegközlekedést. Ezek az egyének kevesebbet vezetnek, többet gyalogolnak, és ezáltal nagy összegeket spórolnak meg.

Majdnem mindig megállóban

A tanulmány azt is megállapítja, hogy akik tömegközlekedéssel együtt használják az utazásmegosztást, gyakrabban mondanak le a saját autóról. Az Uberrel kapcsolatban a kutatás arra jutott, hogy azáltal, hogy az autó ott veszi fel az utast, ahol a tömegközlekedés leteszi, az utasok a saját autó előnyeit élvezhetik költségek és egyéb terhek nélkül.

Városi mobilitás

Az Uberhez hasonló applikációk nem helyettesítik, hanem kibővítik a tömegközlekedési rendszerek használatát. Az utasok például általában leggyakrabban este 10 és hajnali 4 óra között használják az Ubert, akkor, amikor a tömegközlekedés kevésbé gyakran vagy egyáltalán nem elérhető. A közösségi kocsizás ideális azoknak a kései ingázóknak is, akik nem szokványos munkaidőben dolgoznak, továbbá jó alternatíva azoknak, akik alkoholt fogyasztanak, de nem szeretnének lemondani az autózásról.

Az utazásmegosztó technológiák segítségével a mozgáskorlátozottak lehetőséget kapnak a háztól-házig szállításra, így tehát kényelmesebben, gyorsabban és kevésbé költségesen a tudnak közlekedni.

Házszámhoz ritkán rendelik, inkább megálló közelébe Forrás: AFP/Quique Garcia

Együtt többre mennek

A kutatás megerősíti, hogy a tömegközlekedés és az utazásmegosztás két, egymást jól kiegészítő lehetőség. Ráadásul mindkettőnek hasonlóak a céljai: a minél kevesebb zsúfolt és légszennyezett város. Azokkal a 2015 őszén publikált adatokkal is egybevág, amelyek szerint az Uber Budapesten is a tömegközlekedés kiegészítője. A budapesti Uber-utazások közel egyharmada metróállomás közelében indul vagy végződik. Ez különösen olyan távolabbi városrészek esetében hasznos, ahonnan kifejezetten nehéz – vagy csak több átszállással lehetséges – a bejutás autó nélkül a központi kerületekbe. Mindez azt jelzi, hogy az Uber Budapesten is hatékonyabbá teszi a közösségi közlekedést.