Megmenekülhet a Design Terminál

Design Terminál mentorprogram  2015
Vágólapra másolva!
A minisztériummal szoros együttműködésben, cégként folytathatná működését a korábban megszűnésre ítélt intézmény.
Vágólapra másolva!

A bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi – írtuk januárban. A megszűnő intézmények listáján szerepelt többek között a Design Terminál és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet is.

A minisztériummal szorosan együttműködve létezhetnek tovább Forrás: Origo

A kormány az április 4-i, hétfői kormányülésen hoz döntést arról, hogy a 73 érintett háttérintézmény közül melyek és milyen formában működhetnek tovább.

A 444.hu az ülés előtt rákérdezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kommunikációs osztályánál, mi lesz a Design Terminál (DT) várható sorsa. „A Design Terminál a kormány előzetes döntése szerint költségvetési szervként megszűnik, de új keretek között, részben piaci alapon működő intézményként,

az Emmi-vel szoros együttműködésben folytathatja munkáját

az üzleti és kulturális tehetséggondozás területén” – írta válaszában a minisztérium.

A DT tehát várhatóan cégként folytatja a működését: az Emmi a tervek szerint közszolgáltatási szerződést köt az intézménnyel, amely bizonyos állami feladatokat átvállal majd a minisztériumtól. A központ szinte biztosan költözni kényszerül az Erzsébet térről, de egyelőre nem tudni, hol folytathatják a munkát – írja a 444.hu.

Költözni kényszerülnek Forrás: Hirling Bálint

Hasonló keretek közt működhet tovább a Hagyományok háza is.

Lázár János korábban elmondta azt is: nem lesz többé önálló Nemzeti Kulturális Alap, de – mivel ezt az államháztartási törvény nem engedné – az alap nem az Emmi-n belül, hanem az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő felügyelete alatt működik majd tovább. A lépést az is magyarázza, hogy a minisztériumban nincs kapacitás több tízezer pályázati anyag állandó felügyeletére.