A bátor nő, aki férfiként harcolt

Kit Kavanagh
Vágólapra másolva!
Az ír szépség, Kit Kavanagh férfinak öltözve férje után indult Itália veszélyes csatamezőire. A rendkívüli női harcos az életét kockáztatva harcolt a háborúban, ám mikor golyót kapott a csípőjébe és a tábori orvos megoperálta, fény derült a titkára.  
Vágólapra másolva!

Christian Davies 1667-ben született, Christian Cavanagh néven. Fiús nevét az édesanyjától kapta, ám a Christian-t abban az időben mindkét nem tagjai viselhették. Édesapja a Kit becenéven szólította, amit előszeretettel használt a későbbiekben is.

Kit Kavanagh Forrás: Wikimedia Commons

Később Christian Walshként vagy Ross mamaként is ismertté vált. Nőként, ám férfinak álcázva magát harcolt az angolok mellett a spanyol trónért folyó háború során. Álöltözetben először 1697 és 1901 között gyalogosként a Brit Hadseregben, majd lovas katonaként a Skót Szürke Dragonyosok között szolgált öt évig, miközben éveken át férjét kereste. Kit Cavanagh rendkívüli életet élt, több hadjáratban is részt vett Marlborough hercegének vezetése alatt, aki ki is tüntette a csatában mutatott bátorságáért.

Nőként tanult vívni és lovagolni

Kit férjével, Richarddal közösen vezette családi sörözőjüket az írországi Dublinban, mely a Cavangh’s nevet viselte. Családi címerében fehér pajzson vörös oroszlán és két vörös félhold szerepelt, a következő szöveggel:

Virtus Ipsa Suis Firmissima, tehát Az igazság a saját fegyverére támaszkodik.

Édesapja, Sean Cavanagh vívni és lovagolni tanította lányát, Kit ennek a tudásnak nagy hasznát vehette később. Szülei protestáns hitben nevelték, miközben II. Jakab angol királyt támogatták az Írország elleni küzdelmeiben. Kit apja a jakobiták seregében szolgált, végül az aughrimi csatában kapott halálos sebet.

Az 1691-es aughrimi csata, John Mulvany festményén Forrás: Wikimedia Commons

A jakobiták támogatása miatt azonban halála utána elkobozták a vagyonát, családja nincstelenné vált. Kit és édesanyja kapcsolata hamar megromlott, a fiatal lány nagynénjéhez költözött, akivel Dublinban nyitottak egy nyilvános házat.

Kavanagh szülei II. Jakabot támogatták Forrás: Wikimedia Commons

Az eltűnt férj nyomában

Kit hamarosan találkozott későbbi férjével, Richard Welshsel (más források szerint Walsh), aki a nagynénjét szolgálta. Miután Maura néni meghalt, a lány megörökölte a pubot, amit igen fiatal kora ellenére gyorsan felfuttatott, és hamarosan Dublin egyik legnépszerűbb sörözőjévé tett. A helyet maga Kit vezette, Richard pedig pincérként dolgozott. A két fiatal szerette és tisztelte egymást, ám

1691-ben egyik este a férfi hirtelen eltűnt.

Kit hamarosan rájött, hogy Richardot elvitték katonának. Hosszas hezitálás és levelezgetés után úgy döntött, hogy szerelme nyomába szegődik, és beáll katonának.

18. századi dragonyoskard Forrás: Pinterest

„Hámozókéssel levágta derékig érő haját, egészen az álla aljáig – írja Marina Fiorato történész, író, a róla szóló regényében. – „Lábujjhegyen leosont a sörözőbe, az apja kardjára pillantott, mely a korsók felett lógott. Leemelte a pengénél fogva, két kezébe vette, és durván kirántotta a hüvelyéből a pult felett. Nem félt tőle, mert emlékezett az éjszakára, mikor Richard elment, mikor a penge elénekelte neki a sereg közeledtét, és egy hajszálnyi vágást ejtett a tenyerén. Az a penge ami egyszer megvágja az embert, többé nem árthat neki.”

Ezüstférfiassággal csalt

Kit Cavanagh kezdetben Tichborne kapitány gyalogosaihoz csatlakozott Christian (Christopher) Walsh (Welch) néven. Lányos arca miatt többen „csinos dragonyosként” emlegették, ám harciasságával és bajtársias viselkedésével hamarosan kivívta társai elismerését a brit seregben. Harci tudását folyamatosan fejlesztette, miközben a francia, spanyol és holland nyelvet tanulta, tökéletesítette.

A legendás Skót Szürkék egy 19. századi festményen Forrás: Wikimedia Commons

Nem kockáztathatta a lebukást, ezért egy olyan „nyúlványra” volt szüksége, ami férfinak láttatja a ruháin keresztül, és amin keresztül meggyőzően tud vizelni a menetelések közben is az úton. Marina Fiorato szerint Kit egy speciális, hosszú ezüstcsövet csináltatott, két gömbbel és egy puha bőrszíjjal a rögzítés végett. Annak idején az ilyen „játékszer” nem volt ritkaság, velencei ujjnak vagy a szerelem pálcájának nevezték (és egészen másra használták). A könnyű, használható eszköz végül kapott egy kis csövet is.

Marina Fiorato írónő Forrás: Alcethron

„Meglepő, hogy sikerült elrejtenie azt a tényt, hogy ő egy nő, anélkül, hogy felfedezték volt: együtt evett, ivott, aludt, kártyázott velük, ráadásul

– jegyzi meg Marian Broderick a Wild Irish Women című könyvében. „Senki sem volt soha a bölcsebb."

Férfiként sorozták be

Kezdetben Cavanagh gyalogosként küzdött a landeni (neerwindeni) csatában, ahol megsebesült, és elfogták a franciák.

1694-ben egy fogolycserének köszönhetőenl visszatért a brit hadseregbe, ahol továbbra sem voltak tisztában női mivoltával. Tovább kereste a férjét, ezért Tichborne századában maradt. Később azonban vitába keveredett az egyik őrmesterrel, akit (feltehetőleg egy nő miatt) párbajban megölt. Közben Kit

apaságot vállalt egy olyan nő lánya felett, akivel a hadjárat során találkozott,

így is támogatva, hogy ne lepleződjön le igazi neme (egyes források szerint pont a párbajra hívott őrmester ejtett szégyenfoltot azon az asszonyon, akinek a gyerekét végül Kit támogatta, más vélemények szerint egy prostituált állította gyerekéről, hogy a férfinak öltözött nő volt a gyerek apja).

17. századi dragonyos egyenruha Forrás: Wikimedia Commons

Az újabb sorozás alkalmával Kit Cavanagh 1697-ben a Skót Szürke Dragonyosok közé került, ahol egészen a ryswicki béke megkötéséig harcolt. Négy évvel később még mindig a dragonyosok között szolgált, amikor elkezdődött a spanyol örökösödés háború.

A katonai élet előnyei

Dragonyos karrierjének ideje alatt Cavanagh elkezdte élvezni a katonai életet,

különösen a fosztogatásokban lelte örömét.

A nő, aki korábban az üzleti életben jeleskedett, most sikeres martalóccá vált. A Skót Szürkékkel harcolva a schellenbergi csatában megsebesült, ahol egy puskagolyó a combjába fúródott. Ezután azonban igazi meglepetés érte, és 13 év keresés eredményeképpen megtalálta a férjét.

Kit a schellenbergi csatában sebesült meg Forrás: Wikimedia Commons

Richard Welsh egy gyalogezred katonájaként szolgált, és bár állítása szerint számos levelet írt Kitnek, ezek soha nem értek célba. Férje újra nősült, és Kit már nem volt hajlandó megbocsátani neki, így inkább a magány mellett döntött. Annak ellenére, hogy haragudott Richárdra a csalárdsága miatt, mégis közel maradt hozzá. Mindketten beleegyeztek, hogy nem fedik fel az asszony kilétét, és úgy tesznek, mintha testvérek lennének. A megtévesztés működött, és az ezred tagjai közül senki sem sejtette, hogy társuk valójában egy nő.

Fény derül a titokra

Kit Cavanagh továbbra is katonaként folytatta életét, míg az 1706-os ramilliesi csatában újra megsebesült. Ezúttal egy repesz találta el a koponyáját, és amikor az ezred sebésze kezelni kezdte,

rájött, hogy Christopher valójában nő.

A felfedezés híre hamarosan elterjedt a brit lovasság tagjai között. Végül Lord Hay, a Skót Szürkék dandárparancsnoka lépett közbe, és közbenjárására meghallgatták Kit történetét. Amint teljesen felgyógyult sérüléséből, Kitet felmentették a szolgálat alól, ennek részeként a Skót Szürkék egy teljesen új ruhatárat is fizettek az asszonynak.

Egyes források (többek közt Charles Grant és Michael Youens Királyi Skót Szürkék című könyve) arról számoltak be, hogy később nyíltan, nőként harcolt tovább, ez azonban nem valószínű. Bizonyíték azonban arra sincs, hogy továbbra is dragonyosként szolgált volna.

Kit a ramillies-i csatában bukott le végül Forrás: Wikimedia Commons

Férje, Richard továbbra is szívesen kereste más nők társaságát, egyik feltételezett szeretőjének Kit állítólag bosszúból elvágta az orrát. A férfi a malplaqueti csatában elesett és meghalt.

Jelenet az 1709-es malplaqueti csatából Forrás: Wikimedia Commons

Mikor Cavanagh ezt megtudta, egy egész napját a holttest utáni kutatásnak szentelte: a mintegy kétszáz halott között végül megtalálta Richardot és saját két kezével temette el.

Férje halála után viszonyt kezdett a Skót Szürkék kapitányával,

Ross-szal, ami után Ross mamaként emlegette az ezred. Végül Ross helyett mégis egy másik dragonyoshoz, Hugh Jones-hoz ment férjhez, aki azonban három hónapnyi házaság után meghalt Saint-Venant ostrománál 1710-ben.

Visszatérés Dublinba

Kit csak 1712-ben tért vissza Dublinba, előtte azonban Anna királynő elismerte érdemeit és egy egész életre szóló nyugdíjat állapított meg számára, valamint ígéretet tett arra, hogy elsőszülött fiát beveszik a seregbe.

Anna királynő Michael Da 1705-ben festett portréján Forrás: Wikimedia Commons

Hazatérve újra férjhez ment, és ezúttal is egy katonát választott, Daviest (más források szerint mégis hozzáment Ross kapitányhoz). Már néhány éve újra Dublinban éltek, amikor nyitottak egy pubot. Kit lelkében a katonai évek mély nyomot hagytak, ezért

néha úgy érezte, hogy „alkalmatlan” az állandósult életre.

Sok éven át inkább Anglia és Írország között utazgatott, és különböző munkákkal biztosította megélhetésüket, eközben pedig kihasználta korábban megszerzett hírnevét. Egyes legendák szerint újra beállt a seregbe kantinosként, és még sok éven át szolgált. Élete végén a londoni Chelsea Királyi Kórházba került – ő volt az első nő, akit nyugdíjasként fogadtak az intézményben. Kit 1739-ben halt meg, kérésére teljes katonai tiszteletadással búcsúztatták, majd a westminsteri Szent Mária-templomban temették el.