Vágólapra másolva!
Tavaly november végén jelentette be Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers 37 éves kosárlabdázója, hogy a szezon végén befejezi aktív pályafutását, és visszavonul. A kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös NBA-bajnok klasszis döntése nem volt teljesen váratlan, az utóbbi időben egyre több sérüléssel bajlódott, ezért a huszadik idénye gyengébbre sikerült a korábbiaknál. Miután a Lakers nem jutott be a rájátszásba, a nagy búcsú magyar idő szerint csütörtök hajnalban, a Los Angeles-i Staples Centerben a Utah Jazz elleni utolsó alapszakasz-mérkőzésen lesz.

Bryant pályafutása sem úgy kezdődött, ahogy az NBA-sztároké általában, a Lower Merion High School elvégzése után ugyanis meglepetésre úgy döntött, kihagyja az egyetemet, és egyből az NBA-ben próbál szerencsét.

Pedig 1996-ban az akkor még 18. életévét sem betöltő Kobe-t bármelyik egyetem tárt karokkal várta volna. Középiskolai pályafutása során minden létező díjat bezsebelt, összesen 2883 pontig jutott, utolsó szezonjában 30,8-as pont-, 12-es lepattanó-, 6,5-ös gólpassz- és 3,8-as blokkátlagot jegyzett, és átlagban négy labdát szerzett meccsenként.

Kobe Bryant Forrás: AFP


Makacs volt, ragaszkodott az NBA-drafthoz. El is kelt tizenharmadikként, egy olyan évben, amikor előtte Allen Iversont, Marcus Cambyt, Shareef Abdur-Rahimot, Stephon Marburyt, Ray Allent és Antoine Walkert választották ki az első hat helyen. A Charlotte Hornets azonban nem látott benne sok fantáziát, ezért elcserélte a kétszeres világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes Vlade Divacra – aki egyébként ma a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke.

Középiskolából az NBA-be

Hogy egy kosaras az egyetem helyett rögtön az NBA-be merészkedjen, korábban nagyon ritka volt, Bryant előtt csak négyen tettek így: Reggie Harding (1962), Darryl Dawkins (1975), Bill Willoughby (1975), majd Kevin Garnett (1995). Bryant óta azonban szinte minden évben akad hasonló, eddig összesen 43 esetet jegyez az NBA-történelem.

Három olyan későbbi sztár is akad köztük, akit a draft első választottjaként vittek el: Kwame Brown (2001), LeBron James (2003) és Dwight Howard (2004). Ketten az év újoncai lettek az első szezonjukban (LeBron James, Amar’e Stoudemire), hárman nyertek MVP-díjat (Kevin Garnett 2004, Kobe Bryant 2008, LeBron James 2009, 2010, 2012, 2013), és nyolcan játszhattak All-Star-mérkőzést.

„Azt hiszem, Bryant korai szereplése teljes tévedés. Garnett volt a legjobb középiskolai játékos, akit valaha láttam, és neki sem tanácsoltam az NBA-t.

– nyilatkozta 1996-ban a Boston Celtics fejlesztési igazgatója, Jon Jennings.

A véleményével nem maradt egyedül, az NBA egyik fő játékosmegfigyelője, Marty Blake is lekicsinylően nyilatkozott Bryantről a Los Angeles Timesban. „Naná, hogy szeretne jönni az NBA-be. Én meg filmsztár akarok lenni.”

Két legenda: Kobe Bryant és Michael Jordan Forrás: AFP


De Bryant nem tágított, 18 évesen azt mondta, bízik abban, hogy jól döntött, és szeretné megragadni a lehetőséget.

Egyelőre szeretnék minél többet tanulni, ezt a csapat 12. játékosától is megtehetem. Nem tudom, hogy valaha elérem-e a csillagokat vagy a holdat, de ha kudarcot is vallok, akkor sem esem kétségbe. Lesz időm tanulni.”

Nagybátyja, John „Chubby” Cox ennél magabiztosabb volt. „Minden csapat, amely nem első számúként tekint rá, hibát követ el.

Hasonlóképpen érezhetett Michael Cooper is. Minden idők egyik legjobb védekező játékosa egy-egyezett Bryanttel egy draft előtti edzésen, és néha követni sem bírta a mozgását. „Jó, ez a gyerek tud játszani!” – mondta állítólag róla a Lakers korábbi ötszörös bajnoka.

Újoncként zsákolóbajnok

És nem is kezdett rosszul. Először azzal szerzett hírnevet, hogy újoncként megnyerte az All Star-hétvége zsákolóbajnokságát, második szezonjában pedig már az NBA All Star-válogatottjába is bekerült.

Shaquille O'Neal és Byron Scott társaságában Forrás: AFP


Az 1998–99-es évadban már azt írta róla a néhány éve még károgó sportsajtó, hogy képességei Michael Jordant és Magic Johnsont idézik. A Lakers hatéves, 70 millió dolláros szerződéssel kötötte magához.

Phil Jacksonnal jöttek a sikerek

Az igazi sikerkorszak azonban 1999-től, Phil Jackson érkezésével köszöntött be. A Chicago Bulls egykori zseniális edzője Los Angelesben is nagyot alkotott. Igaz, nem volt súrlódásmentes a kapcsolata Bryanttel és Shaquille O'Neallel (ők ketten is gyűlölték egymást), de a trió minden probléma ellenére uralta az NBA-t 2000 és 2002 között.

Családi indíttatás

Bryant édesapja, Joe nyolc éven át játszott az NBA-ben, sorrendben a Philadelphia 76ers (1975–1979), a San Diego Clippers (1979–1982) és a Houston Rockets (1982–1983) csapatában, aztán 1984-től 1991-ig Olaszországban szerepelt, és a francia FC Mulhouse-nál fejezte be 1992-ben.

Pályafutása majdnem összeért fiáéval, Kobe ugyanis 1996. november 3-án játszott először a Lakers mezében (ő lett az NBA történetének harmadik legfiatalabb játékosa), 1997. január 27-én pedig minden idők legfiatalabb kezdője lett a Lakersben.

A zsinórban megnyert három aranygyűrű után jött egy szerényebb szezon (búcsú a főcsoport-elődöntőben), amelyet ráadásul beárnyékolt egy Bryant ellen folyó per, de végül felmentették a szexuális zaklatás vádja alól.

Az amerikai válogatottal kétszer nyert olimpiát Forrás: AFP


2004-ben csak a döntőben tudta megállítani a csapatot a Detroit Pistons. O’Neal ezután Miamiba szerződött, a 2004-05-ös szezon ezzel ment a kukába, még a rájátszás is elúszott. Jött két ugyancsak gyengébb évad (mindkétszer a playoff első köre volt a végállomás), de legalább Kobe formájára nem lehetett panasz. Mindkétszer ő lett a pontkirály,

2006-ban a Toronto Raptors ellen 81 pontot szórt,

ez az NBA történetében a második legtöbb a legendás Wilt Chamberlain 1962-es, százpontos teljesítménye után.

„Hülyén hangzik, de én nem lepődtem meg ezen a 81 ponton. 27 évesen abban a fizikai állapotomban ez várható volt. Egész nyáron dolgoztam, nemcsak a konditeremben, a pályán is. Napi ezer tempódobással készültem, nem volt meglepő a teljesítményem” – emlékezett vissza Bryant.

Törött kézzel is edzett

A munkamániájára már a kezdeti időszakban felfigyeltek. Egykori csapattársa, John Celestand így emlékezett vissza az 1999-es előszezonra:

„Amikor Kobe a Wizards ellen eltörte a csuklóját, úgy éreztem, eljött az én időm. Mindig is elsőként érkeztem az edzésre a középiskolás és egyetemi évek alatt, de Los Angelesben nem tudtam őt sohasem megelőzni, pedig tízpercnyire laktam a csarnoktól, ő pedig 35 percre. Bevallani is szégyellem, de a sérülése után nagyon izgatott voltam, hogy végre első lehetek az edzőpályán. Ahogy sétáltam a terem felé, hallottam, ahogy valaki már pattogtatja a labdát. Kobe volt az.

– írta Celestand a blogján.

Több szabadság, két bajnoki cím

2007-08-tól aztán megint beindult a Lakers, a Boston Celtics ellen elbukott nagydöntő után Bryant kétszer is bajnoki címre vezette a csapatot. 2009-ben az Orlando Magic, 2010-ben a Boston ellen győzött, Kobe pedig mindkétszer a finálé legjobbja lett.

Nem egy asszisztkirály

A méltatás mellett arról se feledkezzünk el, hogy Kobe Bryant önzősége, pontosabban az, hogy nem szeret passzolni, csak dobni, legendás lett az NBA-ben. A vele kapcsolatos mémek nagy része ezt a tulajdonságát figurázza ki, helyenként kimondottan szellemesen. (A képen a szöveg Bryant posztjáról szól: „Dobóhátvéd a neve, nem passzolóhátvéd”)

Gyakran összeszólalkoztunk, mert ő több szabadságot akart, én pedig szerettem volna, ha fegyelmezettebb. De ez teljesen normális súrlódás volt, amilyenre az edzők és a játékosok között gyakran van példa. Aztán amikor visszatértem a Lakershez a második etapban, már nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Megkapta a több szabadságot, és nyertünk két újabb bajnoki címet. Mindig is tudtam róla, hogy igazán nagy játékos, intelligens és figyelemre méltó ember” – nyilatkozta róla Jackson.

Legjobb edzőjével, Phil Jacksonnal Forrás: AFP


2012 decemberében, a New Orleans Hornets ellen elérte a 30 ezer pontos álomhatárt, az NBA történetének legfiatalabb játékosa lett, aki eddig jutott. Előtte négy legendás játékos volt képes ilyen bravúrra. Wilt Chamberlain 35, Kareem Abdul-Jabbar és Karl Malone 36, Michael Jordan 38 évesen csinálta meg a 30 ezredik pontját.

Jordant is megelőzte

34 évesen is egyértelműen a liga legjobbjai között volt, amikor 2013-ban elszakadt az Achillese. Bár felépült, a játéka már sohasem lett olyan, mint korábban. De azért 2014. december 15-én a Minnesota Timberwolves elleni találkozón még lehagyta Michael Jordant a dobott pontok örökranglistáján, a rangsor 3. helyére lépve.

Hamarosan jöttek a váll- és térdsérülések, ezért jelentette be novemberben a visszavonulását. Pályafutása során volt világbajnok (2007 Las Vegas), nyert két olimpiai aranyat (2008 Peking, 2012 London), a Sporting News

őt választotta a 2000-es évek legjobb kosarasának.

„Amikor a karrierem véget ér, azt szeretném, ha az emberek úgy gondolnának rám, mint arra a tehetségre, aki túlteljesített minden elvárást.

aki mindig nyerni akart, és mindenekfelett csak ez érdekelte. Ha ezt elérem, boldog leszek” – nyilatkozta még 2010-ben.

Mindent megér a hazai búcsú

Utolsó mérkőzésén a Staples Centerben, saját közönsége előtt léphet pályára. Nem teheti meg, hogy a csúcson, egy döntő utolsó mérkőzésén búcsúzzon, mint az amerikai sportlegendák közül Peyton Manning, Joe DiMaggio, Bill Russell, John Elway, Ray Bourque, David Robinson vagy John Wooden, de a hazai pálya sok mindenért kárpótolja.

Húsz szezon a Lakersben Forrás: AFP


„Megszállott Lakers-rajongóként nőttem fel, az, hogy 20 évet ebben a csapatban játszhattam, egy valóra volt álom. Az pedig, hogy otthon játszhatom az utolsó mérkőzésemet, mindent megér. Nagyon nehéz lesz kimennem a szurkolók elé, de az utolsó meccsemen szeretnék jól teljesíteni” – mondta.

Kobe Bryant számokban

48 576: utolsó mérkőzéséig ennyi percet töltött a pályán, ez a hatodik legtöbb az NBA történetében.

33 570: NBA-pontjainak száma. Többet csak Kareem Abdul-Jabbar (38 387) és Karl Malone (36 928) dobott.

5640: a playoffban megszerzett pontjainak száma. Harmadik az örökranglistán Michael Jordan (5987) és Kareem Abdul-Jabbar (5762) mögött.

81: ennyit dobott 2006. január 22-én a Toronto Raptors elleni 122-104-es győzelem során. A karriercsúccsal Wilt Chamberlain mögött (100 pont, 1962) a második.

50: legalább ennyi pontot pályafutása során 24 meccsen szerzett. Ebben a kategóriában is csak ketten jobbak nála: Wilt Chamberlain (118) és Michael Jordan (31).

20: ennyi szezont töltött ugyanannál a klubnál, ez az NBA történetében a legtöbb.

Kobe Bryant köszöntése az idei NBA-gála előtt

18: sorozatban ennyiszer választották be az All Star-csapatba.

16: ennyi meccset játszott december 25-én, karácsony első napján. NBA-rekord.

15: ennyiszer volt All Star-mérkőzésen. Szintén NBA-csúcs.

9: ennyiszer választották be az NBA legjobban védekező első csapatába. Rajta kívül ezt csak Kevin Garnett, Michael Jordan és Gary Payton mondhatta el.

5: a bajnoki aranygyűrűinek a száma. Tim Duncannel (San Antonio Spurs) holtversenyben a legeredményesebb aktív játékos.

4: ennyiszer választották az All Star-gála legértékesebb játékosának (2002, 2007, 2009, 2011). Ezzel holtversenyben a legjobb Bob Pettit mellett.

A Los Angeles Lakers–Utah Jazz meccset csütörtök hajnali 4 óra 15-ről a Sport1 élőben közvetíti.