Egyelőre ezt mondja az Adóhivatal az Airbnb-zés adózásáról

airbnb szállás
Így készült "Welcome To New York" eseményére az Airbnb
Vágólapra másolva!
Adóalanynak minősíti a NAV az Airbnb-ztető magánszemélyeket, mert bármelyik online foglalási rendszeren ingatlan-bérbeadásnak minősül a szobák vagy a teljes ingatlan kiadása, írják a honlapon.
Vágólapra másolva!

Az ingatlan-bérbeadás főszabályként adómentes szolgáltatás, de ez az idegenforgalmi vagy turisztikai célú hasznosításra nem terjed ki. A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az áfa rendszerében a 18 százalékos adókulcs alá tartozik. Az adóalany az alanyi adómentességet is választhatja, ha a törvényi feltételek fennállnak, ez esetben a szolgáltatás után nem kell áfát fizetnie.

Remek jövedelemkiegészítés, de nem ingyen Forrás: AFP/D Dipasupil

A nem egyéni vállalkozóként adózni kívánó magánszemély kétféle módon állapíthatja meg adókötelezettségét: vagy a tételes költségelszámolást, vagy a tételes átalányadózást választhatja. Az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint meghatározott jövedelmet 15 százalékos személyi jövedelemadó és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli.

A tételes átalányadózás csak akkor választható, ha a magánszemély a tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő egy lakásban vagy üdülőházban folytatja. A személyi jövedelemadózás szempontjából fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az lehet, aki – nem egyéni vállalkozóként – egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet ugyanannak a személynek adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra. A tételes átalányadó éves összege szobánként 32 ezer forint, ezen felül a tételes adó 20 százalékának megfelelő összegű egészségügyi hozzájárulást is fizetni kell.

Ezek csak a fő irányvonalak, az adózás részleteiről itt tájékozódhat a „Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást online foglalási rendszeren keresztül nyújtó adóalanyok adózására vonatkozó legfontosabb tudnivalók” pdf letöltésével.