Leszállították a repülőgépről, mert arabul beszélt

Southwest Airlines Finds Five Planes In Its 737 Fleet In Need Of Repair Business FINANCE Transportation GettyImageRank3
LOS ANGELES, CA - APRIL 05: A Southwest Airlines Boeing 737-700 passenger jet taxis on the tarmac after arriving at Los Angeles International Airport on April 5, 2011 in Los Angeles, California. Southwest Airlines said it finished inspecting its grounded 737-300 series planes and of the nearly 80 planes five of them have cracks in the aluminum skin. The inspections come after Southwest Flight 812 had to make an emergency landing when a piece of its fuselage skin was torn while on its way from Phoenix to Sacramento. The discovery prompted the Federal Aviation Administration (FAA) and Boeing to require emergency inspections on a portion of the 737 fleet manufactured during the 1980s and 1990s for the same fatigue cracks in the fuselage like the ones on the Southwest jets. Kevork Djansezian/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Órákig faggatták, de nem kértek bocsánatot tőle. Több hasonló eset is történt a közelmúltban.
Vágólapra másolva!

Leszállították a Southwest Airlines járatáról a University of California egyik hallgatóját Los Angelesben, mert felszállás előtt arabul beszélt a telefonon. A 26 éves Khairuldeen Makhzoomi, aki családjával 2002-ben hagyta el Irakot, miután diplomata apját megölték Szaddám Husszein rendszerében, Oaklandbe tartott. Előző este egy vacsorán vett részt Bank Ki Mun ENSZ főtitkárral egy rendezvényen.

Aggódott az utastárs

A diák Bagdadban élő nagybácsijának számolt be mobiltelefonján az előző napi élményeiről, ami a szomszédját nyugtalansággal töltötte el. Beszélgetését az insallah kifejezéssel zárta, ami magyarul azt jelenti, ahogy Allah akarja. Utastársa ezután értesítette a légiutas-kísérőt, hozzátéve, hogy

hallotta, amint a sadid szót is kiejti a férfi, ami magyarul tanút és mártírt is jelent.

"Nézett rám, és én nem tudtam, mi a baj" – idézte fel szomszédja reakcióját Makhzoomi a Daily Caiforniannak. „Aztán rájöttem, mi történik, és arra gondoltam, remélem, nem tesz rólam jelentést."

Képünk illusztráció Forrás: AFP/2011 Getty Images/Kevork Djansezian

Makhzoomit megkérték, hogy hagyja el a repülőt, majd a légitársaság, a biztonsági szolgálat és a rendőrség tagjai kérdezték ki. Kutyákkal is megszagoltatták, majd megmotozták, és a táskáját is alaposan átvizsgálták. A diák megjegyezte, hogy ez diszkrimináció, és így néz ki az iszlamofóbia.

– mondta az SFGate.com-nak.

Az FBI ügynökei faggatták hosszasan a politikát, irodalmat és nyelveket tanuló diákot a családjáról, a telefonhívásáról és mindenről, amit a mártírságról tud. „Felkértek minket a vizsgálatra, de úgy döntöttünk, nincs szükség további intézkedésre" - nyilatkozta az FBI Los Angeles-i irodájának szóvivője.

Nem kértek bocsánatot

Makhzoomit több órás kihallgatás után engedték el. A repülőjegyének árát visszafizették, amiből egy másik légitársaság járatára vett jegyet, és a tervezettnél kilenc órával később érkezett Oaklandbe. A diák nem tervezi beperelni a légitársaságot, de egy bocsánatkérést elvárt volna.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/2011 Getty Images/Kevork Djansezian

A Southwest szóvivője szerint Makhzoomit azért szállították le a fedélzetről, hogy kivizsgálják a „potenciálisan fenyegető megjegyzéseit", amelyeket a repülőn tett. „Nem szállítanánk le egy utast sem a szabályzatunkból fakadó közös döntés nélkül" – biztosított mindenkit lépésük jogosságáról a szóvivő, aki szerint a légitársaság nem tűr el semmilyen diszkriminációt.

tette hozzá.

Hasonló esetek

A Southwestnél a múlt héten egy fejkendős muszlim nőt azért szállítottak le, mert meg akarta változtatni az ülőhelyét, holott a társaságnál nincs székleosztás. A légiutas-kísérő később bevallotta, hogy „nyugtalanította" az utas. Egy hónapja a JetBlue járatáról szállítottak le két muszlim nőt, mert a személyzet egyik tagjának nem tetszett, ahogy visszanéztek rá.

Szavazzon!

Ön szerint kinek volt igaza?