Kerüljön közelebb Richard Bonához!

richard bona
Vágólapra másolva!
Az április 22-24. között megrendezett Get Closer Fest közel hozza egymáshoz a hazai és a külföldi jazzélet szereplőit. A fiatal tehetségek mellett a műfaj olyan nagyágyúi is fellépnek zenekarukkal, mint Richard Bona vagy Billy Cobham. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedekben Budapest vitathatatlanul fontos ponttá vált Európa könnyűzenei térképén. Számos fesztivál és koncertsorozat fut évről évre a fővárosban, amelyekben minden műfaj rajongói találhatnak kedvükre valót.

Richard Bona Forrás: © Ingrid Hertfelder 2009/Ingrid Hertfelder

Nagyon hiányzott azonban a programpalettáról egy hazai és külföldi muzsikusokat egyszerre felvonultató jazzfesztivál. Ezért indítják útjára a Get Closer Budapest Jazz Festet a szervezők. Céljuk, hogy egy olyan fesztivált honosítsanak meg, melyen a neves külföldi előadók mellett (Richard Bona Quintet, Billy Cobham Band, GFS Trio) a kortárs jazz világának fiatal hazai tehetségei is teret kapnak:

Az újszerű koncepció része ugyanis, hogy minden nap egy pályázat útján bekerülő, szakavatott zsűri által kiválasztott feltörekvő amatőr zenekar, egy egyelőre még kevésbé népszerű, de szakmai berkekben már jegyzett együttes kezd, míg zárásként egy világsztárt vagy sztárokat felvonultató, nemzetközileg is ismert formáció áll majd színpadra.

Billy Cobham Forrás: Origo

A Get Closer Fest keretében az alább olvasható koncertprogram mellett kiváló fotóművészek jazzkoncerteken készült fotóiból válogatott kiállítás is megtekinthető. A fellépések közötti szünetekben a MOMkult kupolatermében pedig Petőcz András és a Clavis Irodalmi Ügynökség szerkesztésében három kortárs magyar író – Háy János, Petőcz András, Zalán Tibor - jazz által inspirált írásaikból összeállított felolvasóestjeire kerül sor.

A diákok számára kiírt pályázat zsűrizése nagyon izgalmasan alakult. A zsűritagok elektronikus úton kapták meg a kilenc pályázó egy-egy dalát, és végig úgy értékeltek, hogy nem tudták kinek az előadását hallgatják, így számukra is csak most derült ki, hogy a pontozott dalok mögött, mely zenekarok állnak.

A részletes programot a Get Closer Budapest Jazz Fest honlapján nézheti meg.