Turisták lepik el a piacokat

jó hangulat öröm király siker arc nagyképű
Vágólapra másolva!
A befektetőknek van egy olyan típusa, amelyiknek fogalma sincs arról, mit csinál a feltörekvő piacokon, mégis befolyással bírhat a teljes kép alakulására. Ők a „turisták”, akik egyre nagyobb problémát jelentenek.
Vágólapra másolva!

A befektetések világában a „turista” nem ismeretlen fogalom. Általában azokat nevezik így, akik elhagyják az általuk jól ismert befektetési területeket, és egy kevésbé ismert világba csöppennek. Manapság azonban úgy tűnik, a turisták egyre nagyobb kockázatot jelentenek a világgazdaság egészére nézve is – írja a Business Insider.

Ijedős nyaralók

A feltörekvő piacoknak érezhető problémát jelentenek a turisták – mondta nemrég egy konferencián Mohamed El-Erian, a PIMCO korábbi vezérigazgatója és az Allianz vezető gazdasági tanácsadója. A neves szakember úgy jellemezte a turistákat, mint akik egy magazinban találkoznak valamilyen egzotikus hellyel, majd hirtelen eldöntik, hogy oda mennek nyaralni. A probléma azonban az, hogy ők

a bizonytalanság első jeleire azonnal futni kezdenek.

Például felkelés tör ki az ország másik felében, amely valahogy megzavarja a kellemes pihenésüket, és máris rohannak a reptérre.

Zavarokat okozhatnak a „turista" befektetők Forrás: AFP/Str

El-Erian szerint tökéletes példa erre Argentína legutóbbi, 16 milliárd dolláros kötvényaukciója. Bárki emlékezhet rá, hogy 2001 óta az ország a világgazdaság egyik páriája volt, amikor is az állam nem tudta törleszteni az adósságait. Argentína még csak most lépett vissza a nemzetközi piacokra, és El-Erian szerint egyáltalán nem érdemelte meg a 16 milliárdnyi friss tőkét olyan szinteken, amelyeken azt a befektetők betolták. Az állam azonban képes volt magához vonzani a turistákat is.

Veszélyes szemlélet

Az argentin helyzet veszélye – mondja az elemző –, hogy amint bármilyen aggasztó változás áll be az ország politikai környezetében,

a likviditás gyorsan kiszárad majd.

Éppen ez a rövid távú szemlélet az, amely problémát jelent a turisták irányából – tette hozzá. Emellett pedig ahelyett, hogy a maguk önállóságában néznék az egyes piacokat, inkább összehasonlítgatják azokat. Például Brazíliának durva éve volt, vagyis Argentína vele összevetve jól fest. Ez azonban még messze nem jelenti azt, hogy Argentína jó állapotban lenne.

Mindez összefügg azzal, hogy a befektetők igyekeznek diverzifikálni a portfólióikat, és szélesebb körben gondolkodni az eszközosztályokról és a régiókról. Azonban jól látszik, hogy

a kellő figyelem és a megfelelő ismeretek igen fontosak

mindehhez. Ezek hiánya ugyanis nagyobb léptékben komolyabb piaci zavarokat is okozhat.