Elpusztult a webkamerás sas

Réti sas
A magányos tojó a fiókával
Vágólapra másolva!
A Duna–Dráva Nemzeti Park területén lévő bekamerázott rétisasfészek életét sokan nyomon követik az interneten keresztül, ezért is megrázó, hogy a hím egyed a napokban – egyelőre ismeretlen okokból – elpusztult.
Vágólapra másolva!

A nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őrét május 2-án, a délutáni órákban értesítették telefonon, hogy a bekamerázott fészek közelében egy elhullott rétisasra találtak – írja a Turista Magazin. A tetem félig ülő helyzetben, fejjel egy kis pocsolyába borulva, görcsbe szorult lábakkal feküdt egy földúton.

Nem tudják az okát

A sas pusztulásával kapcsolatos egyéb nyomot a korábbi esőzések miatt nem találtak. Varga Zsolt természetvédelmi őrszolgálatvezető a Turista Magazin kérdésére elmondta, hogy ha az elhullott madár a földön fekszik, az általában áramütésre vagy mérgezésre utal, de előbbit más jelek is kísérik, amelyek a mostani tetemen nem fedezhetők fel.

A magányos tojó a fiókával Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Az ok lehetne a hímek rivalizálása, összecsapása is, de ennek egyrészt nem most van itt az ideje, másrészt pedig ilyen jellegű külsérelmi nyomot sem találtak a sason.

A mérgezés gyanúja nem zárható ki,

de biztosat csak az állatorvosi szakvélemény után lehet állítani, ennek eredménye nagyjából egy héten belül várható. Addig is a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megtette a bejelentést az illetékes rendőrkapitányságnak.

Szükség esetén beavatkoznak

A magára maradt tojónak nehéz dolga lesz, ugyanis egyedül kell majd táplálnia a fiókát. A webkamera nagy segítséget nyújt abban, hogy a madarakat folyamatosan, zavarás nélkül megfigyelhessék. Így ha a tojónak esetleg nem sikerülne teljesítenie a feladatot, a természetvédelmi őrök be tudnak majd avatkozni a fióka megmentésének érdekében.

A fészket itt figyelheti webkamerán.