Ifj. Ocskay bekerül a Hírességek Csarnokába

Iff. Ocskay Gábor szobra
Székesfehérvár, 2015. szeptember 5. Ifj. Ocskay Gábor egészalakos szobra a székesfehérvári Fehérvár AV19 csarnok előtt felavatásának napján, 2015. szeptember 5-én. A fiatalon elhunyt jégkorongozó szobra Nagy Benedek szobrászművész alkotása. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott szereplésén túl több magyar vonatkozású eseménye is lesz az oroszországi jégkorong-világbajnokságnak, amelyek közül kiemelkedik május 22., a zárónap, ekkor választják be hivatalosan posztumusz a nemzetközi szövetség Hírességek Csarnokába a 2009-ben elhunyt ifj. Ocskay Gábort.

Ifj. Ocskay Gábor az első magyar játékos, aki bekerül a Hall of Fame-be. Pásztor Györgyöt sportvezetőként, míg Schell Lászlót játékvezetőként választották be az illusztris társaságba.

Az egykori magyar jégkorongozó mellett olyan legendás hokisokat és edzőket választottak be, mint Peter Bondra, Szergej Fjodorov, Valerij Kamenszkij, Ville Peltonen, továbbá Pat Quinn és Ben Smith.

A posztumusz járó Richard "Bibi" Torriani Díjat ifj. Ocskay Gábor édesapja és nővére veszi át Moszkvában.

Ifj. Ocskay Gábor egészalakos szobra a székesfehérvári Fehérvár AV19 csarnok előtt Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az IIHF május 19-én tartja tisztújító kongresszusát, amelyen

Kolbenheyer Zsuzsanna szeretné megőrizni tagságát a legmagasabb végrehajtó testületben,

a tanácsban, ahol például a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok orosz Vlagyiszlav Tretyak is tag. Az IIHF előírásai szerint a testületben két női tagnak kell lennie. A jogász végzettségű, háromgyermekes anya - aki az első magyar igazolt női játékos volt - 2012-ben került be az elnökségbe, és elsősorban a női hoki fejlesztéséért volt felelős.

Gebei Péter személyében - 34 év után -

ismét vezethet magyar játékvezető mérkőzést az elit világbajnokságon.

A 39 éves bírót a magyar csapatot is felvonultató szentpétervári csoportba kapott besorolást, ám a vb második részében Moszkvában is fújja majd a sípot. A 2004 óta bíráskodó Gebei 2003-ban hagyott fel a jégkoronggal, addig 56-szor szerepelt a válogatottban.

Legutóbb a magyarok közül Schell László vezetett mérkőzést az elit vb-n. A Hírességek Csarnokába 2009-ben bekerült bíró 1977-ben, 1978-ban, 1979-ben és 1982-ben is fújta sípot az A csoportban, kétszer a döntőt is rábízták.