Elsöprik a mínuszok a megtakarításokat

dollár USD csapda veszély kockázat risk
Vágólapra másolva!
A negatív hozamokkal forgó állampapírok globálisan majdnem 25 milliárd dolláros veszteséget okoznak a befektetőknek – derül ki a Fitch Ratings elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Az egyre szélesebb körben megjelenő negatív hozamú kötvények komoly hatást fognak gyakorolni a pénzügyi intézmények nyereségeire és továbbra is magasan fogják tartani az amerikai állampapírok iránti keresletet – idézi a MarketWatch a Fitch jelentését.

Súlyos költségek

Április 25-ig összesen 9,9 ezermilliárd dollár értékű negatív hozamú kötvényt bocsátottak ki, melyből 6,8 ezermilliárd hosszú, míg 3,1 ezermilliárd rövid lejáratú papír. Komoly probléma azonban, hogy a kötvénypiac kulcsszereplőinek számító bankok, befektetési társaságok, nyugdíjalapok és pénzpiaci alapok

egyre nagyobb kockázatot kell vállaljanak,

hogy ellensúlyozni tudják a negatív hozamokat. Egyes bankok például már fokozták is költségek áthárítását az ügyfelekre – hangsúlyozza a jelentésben Robert Grossman, a Fitch hitelpiaci elemzője.

Kemény pénzek úsznak el a fagyos környezetben Forrás: 123rf.com

Az elemzés szerint ma összesen 14 olyan ország van, melynek legalább egy benchmark kötvénye forog negatív hozammal. Ezen államoknak együtt 15,4 ezermilliárd dollárnyi papírja van a piacon, 13 bázispontos átlaghozammal. Ezzel szemben viszont a negatív hozamú kötvények ezermilliárdjai mínusz 24 bázispontos hozamot produkálnak, ami

éves szinten 24 milliárd dollárnak felel meg

– írja a Fitch.

Különleges világ

Negatív hozamok terén Japán az abszolút király. A szigetország 6,5 ezermilliárd dollárnyi adósságával a negatív hozamú papírok 66 százalékát adja. Ráadásul a japán jegybank tartja mindezek 32 százalékát, ami majdnem a duplája az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 17,2 százalékos állampapír birtoklásának.

A kérdés amerikai vonatkozása azért is érdekes, mert a fagyos környezetben egyre

emelkedhet a kereslet az amerikai állampapírok iránt.

Ez viszont bonyolíthatja a Fed helyzetét a további kamatemelések megítélésekor ebben az évben – teszi hozzá Grossman.

Mindemellett a Bank of America friss számításai szerint a negatív hozamú kötvények a globális kötvénypiac mintegy negyedét adja, és ez feltehetően nőni fog, ahogy a kormányok újabb eszközöket igyekeznek majd bevetni a gazdaságélénkítés érdekében.