Szakértők szerint kacsa a most felfedezett maja romváros

Tikal, maják
Vágólapra másolva!
Parlagon heverő megmunkált földet, sőt, marihuánaültetvényt is sejtenek a 15 éves kanadai diák maja romvárosa helyén. Néhány napja röppent fel a hír, hogy a tinédzser a csillagok állása alapján fedezett fel egy eddig titkos maja települést, de úgy tűnik, mégiscsak mellényúlhatott valahol.
Vágólapra másolva!

Szinte minden tudományos portál fellelkesült, amikor hír érkezett arról, hogy egy 15 éves kanadai diák, William Gadoury a Kanadai Űrügynökség segítségével, csillagtérkép használatával

felfedezett egy eddig eldugott maja romvárost.

A tinédzser a maják által is ismert csillagképek legfényesebb csillagait hasonlította össze a maja városok elhelyezkedésével, és felfedezte, hogy a legfényesebb csillagokkal megegyező formában építették meg őket. Így összesen 117 várost sikerült beazonosítania 22 csillagképpel - a 23. csillagkép egyik városa azonban hiányzott.

Itt fedezte fel William a romvárost Forrás: Google Earth

A Kanadai Űrügynökség műholdképei és Google Earth segítségével Gadoury átfésülte a környéket, és furcsa, geometrikus alakzatokat vett észre a dzsungel mélyén. A tudományos világ rögtön lelkes lett, és kikiáltotta a fiút a maja romváros felfedezőjének - persze legtöbben óvatosan fogalmaztak, de senki nem vonta kétségbe Gadoury elméletét.

Elhagyott gabonamező

Egészen addig, amíg a Gizmodo fel nem fedezte, hogy David Stuart, a Texasi Egyetem Mezoamerikai Központjának kutatója (már törölt bejegyzésben) Facebookon meg nem osztotta a BBC erről szóló hírét, és le nem írta, hogy az egész fals, a geometrikus ábra pedig valójában egy elhagyott gabonamező. Később a portálnak megszólalt Thomas Garrison is, aki a USC Dornsife antropológusa, és profi a régészeti távérzékelés használatában: "Ebben az esetben ez az egyenes vonalakkal határolt képződmény

egy elhanyagolt milpa, amire már nő vissza a természetes növényzet.

Nagyjából 10-15 éve elhagyatottan állhat, ez egyértelmű bárkinek, aki járt már a maja felföldeken."

Mi az a milpa?

A milpa egy dél-amerikai termőföldfajta. Eredetileg a maják hívták így azokat a földeket, amelyeken háromféle növényt termesztettek: általában babot futtattak fel a kukoricákra, a sorok között pedig tököt termesztettek. Ezt a módszert néha még ma is használják.

Éghajlati sajátosságok miatt építkeztek

Szintén a Gizmodónak nyilatkozott Ivan Šprajc, a szlovén Antropológiai és Térbeli Tanulmányok intézetétől, aki elmondta, hogy bár a maják valóban nagyon ügyes csillagászok voltak, egyáltalán nem valószínűsíthető, hogy a legfényesebb csillagok alapján építkeztek. Még ma sem tudjuk, hogy a maja csillagképeket pontosan hány csillag alkotta, így a részleges ismeretekből elhamarkodott lenne következtetéseket levonni. Jelenlegi tudásunk alapján sokkal valószínűbb, hogy különböző éghajlati sajátosságok szerint építkezhettek.

William Gadoury, a tizenöt éves felfedező Forrás: Kanadai Űrügynökség

Marihuánamező az egész

Susan Milbrath, a Floridai Természettudományi Múzeum kutatója a Wirednek elmondta, hogy ez a terület a maja időkben annyira sűrűn lakott volt, hogy viszonylag nagy valószínűséggel bukkanhat az ember tőlük származó településmaradványra a környéken. Már csak ezért is nehéz megállapítani csillagtkérkép alapján az elhelyezkedésüket - olyan volt volt az egész, mint egy nagy, szellős metropolisz.

Tikal, a maják egyik legnagyobb városa Forrás: Bjorn Christian Torrissen/Wikimedia Commons

A Washington Postnak írt e-mailt Geoffrey Braswell, a Kaliforniai Egyetem régésze, aki azt állítja, hogy már volt is a területen - a négyzetes struktúra pedig nem más, mint egy parlagon maradt termőterület, ahol különböző növények, köztük marihuána is terem. Bár a közelben valóban van egy érdekes régészeti terület, ez csak egy lecsapolt mocsár, semmi más.