Vágólapra másolva!
A kajakos Kozák Danuta, Dombvári Bence és Horváth Bence, valamint a kenus Vasbányai Henrik második győzelmét aratta a csütörtöki versenynapon a sportág első olimpiai válogatóján, Szegeden. Kozák és Dombvári a szerdai egyes siker után párosban duplázott, Horváth és Vasbányai pedig az egy nappal korábbi páros győzelem után ezúttal egyesben lett a legjobb.

A férfi kajak kettesek 1000 méteres döntőjében Hufnágel Tibor és Dombvári duója esélyeshez méltóan gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, a többiek megszorongatni sem tudták őket. A második helyen meglepetésre az újpestiek hajójában Doba Richárd és Czompa Tibor futott be.

"Szembeszeles volt a pálya, így figyelnünk kellett arra, hogy végig bírjuk, mert ilyenkor körülbelül tíz másodperccel tovább tart a verseny" - nyilatkozta Dombvári. A tavaly eltiltását töltő kajakos szerdán egyesben is nyert, így a jövő heti, duisburgi olimpiai pótkvalifikációs versenyen mindkét számban vízre szállhat egy kilométeren.

Dombvári Bence Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar kajak-kenu válogatottnak eddig 15 kvótája - 6 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus - van az augusztusi riói játékokra, a fennmaradó két férfi és egy női kajakos indulási jog megszerzésére jövő szerdán és csütörtökön lesz lehetőség.

Vasbányai végre elhitte

A másik csütörtöki 1000 méteres finálé, a férfi kenu egyesek versenye kiélezett küzdelmet hozott. A győri Varga Dávid kezdett a legjobban, sokáig vezetett is, de a hajrában megelőzte őt az erejét jól beosztó Vasbányai és Kiss Tamás is. A 2008-as pekingi olimpia bajnoka, Vajda Attila némi meglepetésre a végére elfáradt, és ötödikként zárt.

Vajda Attila Forrás: Kajakkenusport.hu

"Végre elhittem magamról, hogy jobb tudok lenni Attilánál. Mellettem ment, így tudtam rá figyelni. Azt hittem, hogy a hajrában szokás szerint elmegy majd mellettem, de nem így történt" - mondta Vasbányai a legnagyobb riválisáról, Vajdáról, aki szerdán Mike Róberttel párosban is a legjobb lett.

Vajda úgy nyilatkozott: a hét eleje óta egészségi problémákkal küzd, ezért most megette őt a mezőny, de készül a válogató következő fordulójára, és bízik abban, hogy akkor javítani tud.

Szabó és Kozák Rióra gyúr

A férfi kajakosok sprintszámában, 200 méteren az egy nappal korábban párosban is első győri Horváth Bence végzett az élen, így ebben a számban ő indulhat majd a jövő héten, a németországi pótkvalifikációs regattán.

A nőknél K-2 500 méteren igazi sztárparádét láthattak a nézők a döntőben. A legjobban a Kárász Anna, Vad Ninetta duó rajtolt, de a nagy esélyes, világbajnoki címvédő Szabó Gabriella, Kozák Danuta kettős hamar átvette a vezetést, és magabiztos versenyzéssel megnyerte a futamot. Kárászék lettek a másodikak, míg a harmadik helyen a Csipes Tamara, Kovács Katalin egység futott be. Fazekas-Zur Krisztina és Douchev-Janics Natasa múlt héten alakult duója hetedikként ért célba.

Szabó Gabriella és Kozák Danuta Forrás: MTI

"Nagyon jó pályát mentünk, bár nagyon izgultam előtte. Egy-nullra vezetünk, már csak egy lépés választ el bennünket attól, hogy valóra válhasson az álmunk" - mondta Szabó Gabriella, aki megemlítette, hogy húsz éve ismeri Kozákot. Utóbbi hozzátette: nagyon bíznak abban, hogy a második fordulóban is győznek, így indulhatnak majd Rióban, ahonnan éremmel szeretnének hazatérni.

Két hajó női C-2-ben

Az olimpiai műsorban nem szereplő női C-2 500 méteres számban most rendezték az Európa-bajnoki válogató első körét, ebben a versenyben - amelyben mindössze két hajó indult - a győriek esélyes kettőse, Lakatos Zsanett és Devecseriné Takács Kincső győzött.

A péntekig tartó válogatón a 12 olimpiai számból 10-ben lebonyolítják az első kört, a négyesek majd a második versenyen szállnak vízre. A Maty-éri pályára bárki ingyen kilátogathat, az M4 Sport pedig élőben közvetíti a verseny minden futamát. A döntők pénteken is 17 órakor kezdődnek.

A második válogatót június 10-12-én rendezik, az után válik majd teljessé a riói csapat.

A csütörtöki döntők dobogósai

Férfiak, K-2 1000 m:
1. Hufnágel Tibor, Dombvári Bence (BHSE) 3:21.137 perc
2. Doba Richárd, Czompa Tibor (UTE) 3:22.421
3. Bogár Gábor, Kugler Attila (Közgép SE, Vasas) 3:23.783

K-1 200 m:
1. Horváth Bence (Graboplast Győr) 34.220 mp
2. Birkás Balázs (EDF Démász Szeged) 34.856
3. Molnár Péter (BHSE) 35.186

C-1 1000 m:
1. Vasbányai Henrik (KSI SE) 4:01.139 p
2. Kiss Tamás (Csepeli KKE) 4:02.219
3. Varga Dávid (Graboplast Győr) 4:02.879

Nők, K-2 500 m:
1. Szabó Gabriella, Kozák Danuta (BHSE, UTE) 1:43.144 p
2. Kárász Anna, Vad Ninetta (EDF Démász Szeged, KSI SE) 1:44.914
3. Csipes Tamara, Kovács Katalin (BHSE) 1:45.322

C-2 500 m (nem olimpiai szám):
1. Lakatos Zsanett, Devecseriné Takács Kincső (Graboplast Győr) 2:16.085 p
2. Kisbán Zsófia, Kaszás Klaudia (Lágymányos, MTK) 2:19.409