Hasítottak tavaly a luxuscikkek

befektetés csillogás luxus hangulat divat
Vágólapra másolva!
A klasszikus autók és a ritka érmék tavaly ismét a legjobb a legjobb luxusbefektetéseknek minősültek, köszönhetően a kiváló aukciós eredményeknek – derül ki egy friss jelentésből.
Vágólapra másolva!

A világ legjobb gyűjtői autóinak értékei mintegy 17 százalékkal emelkedtek éves alapon – derül ki a Knight Frank Luxury Investment Indexből (KFLII), amely a legértékesebb gyűjtői eszközök értékét összesíti.

Abból a 25 autóból, melyet valaha eladtak 10 millió dollár fölötti értéken, nyolcat tavaly értékesítettek – idézi a Knight Frank jelentését a CNBC. Ezek között volt az eddigi legmagasabb áron (10,1 millió dollárért) elkelt Porsche, valamint egy 13,75 milliós McLaren is. Egy Jaguar C-Type Works Lightweight pedig augusztusban 13,2 millióért ment el.

Mindazonáltal a befektetőknek tavaly nem volt túl jó évük, mivel

a növekedés jóval alacsonyabb volt,

mint a megelőző évi 25 százalékos bővülés. A gyűjtői piac ugyanis folyamatosan reagál a globális likviditás csökkenésére, illetve a lehetséges kamatemelésekre – hangsúlyozza az anyag.

Hasítottak az érmék

A ritka érmék viszont 13 százalékos erősödést könyvelhettek el tavaly, meghaladva a 2014-es 10 százalékos növekedési ütemet. Csak az Egyesült Államokban 4 és 5 milliárd dollár közötti értékben cseréltek gazdát ritka érmék – derül ki a Stanley Gibbons Investment (SGI) adataiból. A befektetési értékű érmék ráadásul azzal büszkélkedhetnek, hogy

a pénzügyi és a nemesfémpiac eseményeitől függetlenül is képesek növelni az értéküket

– hangsúlyozza az SGI.

A jelentősebb tételek közül kiemelkedik egy tavaly eladott 2 ezer éves aureus érme, amely 300 ezer fontért (több mint 433 ezer dollár) kelt el. Kicsivel korábban pedig 72 ezer fontért (majdnem 104 ezer dollár) vettek meg egy 1933-as penny érmét, melyből összesen négy darab készült. Ennek érdekessége, hogy az ár

világrekordernek számít

a réz vagy bronz érmék területén.

Emelkedőben a borok

Az órák és a borok szintén igen jó évet zártak 2015-ben 5 százalékos erősödéssel, melyeket az ékszerek és a műtárgyak követtek 4 százalékkal. Ez utóbbi kategóriát erősen megtámasztották a kortárs és a modern műalkotások. Különösen nagy esemény volt, amikor Picasso egyik festménye, az Algériai nők mindenkori aukciós csúcson, 179 millió dollárért kelt el májusban.

Mindeközben a borok is kezdenek talpra állni, ahogy

a Bordeaux-i borok a stabilizálódás jeleit mutatják

a csökkenő kínai kereslet következtében beállt lecsúszás után.

A kínai kerámiák és színes gyémántok zéró növekedést értek el tavaly, míg a legrosszabbul teljesítő kategória az antik bútoroké volt, mely területen 6 százalékos volt a gyengülés.

A teljes KFLII mutató ezzel együtt 7 százalékkal erősödött a múlt évben, lenyomva az egy évvel korábbi 6 százalékos bővülést. Összehasonlításképpen a brit FTSE 100 részvényindex 5 százalékot esett, míg a legdrágább londoni lakóingatlanok piaca 1 százalékkal gyengült ugyanezen időszakban.