A Wall Streeten csak a méret számít

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Noha a nagybankok nem mindig tudják teljesíteni a befektetői elvárásokat, a vezetők így is jól járnak. A bankvezérek ugyanis elsősorban a cég mérete után zsebelik be a hatalmas kompenzációkat, melyeknek sokszor alig van közük a valódi eredményhez.
Vágólapra másolva!

A bankvezetők kompenzációja szorosan és pozitívan kötődik az intézmény méretéhez, méghozzá sokkal inkább, mint a nyereségességhez – idézi a CNBC a Keefe, Bruyette & Woods (KBW) elemzőinek jelentését. Vagyis ha egy nagybank jövedelmezősége csökken, nem meglepő, hogy a vezetők továbbra sem hajlandók fontolóra venni a cég kisebb részekre való szétdarabolását.

A JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon például

27 millió dollárt keresett az elmúlt évben,

de ezt a részvények teljesítménye is igazolhatta, ahogy 2009 óta 48 százalékot emelkedtek. Máshol azonban a bankok vezetői szintén 20 millió fölött kaszáltak, noha a vállalat papírjai jóval gyengébb teljesítményt értek el.

Jamie Dimon, a JP Morgan vezére Forrás: Getty Images

Vagyis csak igen laza kapcsolat mutatható ki a bankok nyereségessége és a vezetők kompenzációja között, de annál szorosabb a méret és a juttatás között – hangsúlyozta a KBW anyaga. Ezt támasztja alá, hogy a kisebb és regionálisabb amerikai bankok, melyek kevesebbet költenek a vezérigazgatók kompenzációjára, 2009 óta

jobban teljesítettek az óriásoknál.

Ilyen volt például Sun Trust vagy a US Bancorp, de jelentős kivételt képez a Wells Fargo, amely egészen 80 százalékot erősödött 2009-et követően.

Noha a szabályozók már eddig is igyekeztek lehűteni a nagybankok vezetőinek kompenzációit, az ügyet elsősorban mégis az igazgatótanácsokra hagyták. Mindez azonban akár jelentősen is megváltozhat már akár novemberben, amikor is az USA új elnököt választ. Addig azonban az elemzők szerint

a gigászok vezetőinek nincs mitől félniük.

Egy CNBC által megkérdezett elemző szerint azonban jelenleg nincs igazi lendület Washingtonban, amely a helyzet azonnali megváltoztatását idézné elő.